Nog net die paar extra kilo's voor de vakantie afgevallen, zodat je je te goed kan doen aan al dat heerlijke eten en die drankjes op warme avonden? Dan zit het er dik in dat je zwaarder terugkomt dan dat je heen ging. Maar is dat erg?

Je schijnt helemaal niet zo veel aan te komen als je denkt, of de weegschaal zegt. Dit is waarom:

Halve kilo

Iedereen kent het verhaal dat als je op een cruise gaat of een all-inclusive resort, je in een week tijd zomaar 5 kilo aankomt. Feit is alleen dat je niet eens zoveel kúnt aankomen in zo’n korte tijd.

Als er al iets verandert aan je lichaamsmassa (los van watergewicht, waarover later meer), kom je hoogstens een halve kilo aan volgens psycholoog, diëtist en voedingsdeskundige Ellen Albertson.

Geen impact

Bovendien blijft die halve kilo niet lang aan je dijen geplakt. “Het verschil in eten op vakantie heeft geen impact als je eenmaal thuis weer je normale eetpatroon oppakt.

Je gewicht past zichzelf in de weken erna gewoon weer aan zonder dat je daarvoor op dieet moet”, stelt Ellen gerust.

Watergewicht

Als de weegschaal wel degelijk een hoger getal aangeeft of je kleding strakker zit na de vakantie, is dat waarschijnlijk gewoon watergewicht. Op vakantie spelen er verschillende oorzaken waardoor je meer vocht vasthoudt.

Een van die redenen is dat je op reis meer zout eet. Het eten in het buitenland en in restaurants is vaak een stuk zouter dan wanneer je thuis kookt.

Je lichaam is ontworpen om het natriumniveau sterk te reguleren door meer water vast te houden zodra je meer zout binnenkrijgt. Als je dus een zoutere maaltijd eet dan normaal, houdt je lichaam tijdelijk meer vocht vast totdat de balans weer is hersteld.

Opgezwollen handen

Als je naar een land met een warm klimaat afreist kun je ook tijdelijk vocht vasthouden totdat je lichaam is geacclimatiseerd. Denk maar aan die opgezwollen handen en voeten die je in Nederland ook weleens hebt op een hete zomerdag.

Deze vormen van vocht vasthouden zijn een natuurlijk fenomeen waar je bijna niets aan kunt doen. Zo lang je geen hart- of nierproblemen hebt, kan je lichaam die afwijkende vochtbalans prima aan en is je vochtpeil binnen een paar dagen weer normaal.

Fitness

Maak je je zorgen om het feit dat je op vakantie niet sport? Ook niet nodig. “Mensen zijn over het algemeen actiever op vakantie. Op het strand maak je een wandeling en als je cultuur gaat snuiven loop je veel meer.” 

En zelfs al doe je de hele vakantie niets anders dan in het zwembad drijven of op een strandlaken vegeteren, dan nog is er geen reden tot paniek.

Onderzoek laat zien dat 2 weken niets doen, geen effect heeft op je fitnessniveau. Het duurt ongeveer een maand voordat je kracht en conditie verliest.

Topatleten zullen misschien sneller merken dat hun kracht afneemt, maar nog steeds zullen ze daar in 2 weken tijd amper iets van merken.

Kortom: kom maar door met die bolletjes roomijs, gevulde pasta’s, broodjes met kruidenboter en caipirinha’s en… vergeet vooral niet er optimaal van te genieten. Het is vakantie!

Bron: Libelle.nl

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in.

 

Elke week vragen wij een ravissante veertigplusser naar haar beautyroutine en de wijsheid die met de jaren komt. Deze week: Pamela Vis (56). Ze heeft vier volwassen kinderen, twee kleinkinderen en werkt mee in het appartementenverhuurbedrijf van haar man. Door haar eigen beautyregime voelt ze zich veertig.

Dagelijks

‘Overdag de Substiane met UV van La Roche-Posay en ‘s nachts de reconstruerende versie. Verder de Lipikar bodylotion van La Roche-Posay. Plus: altijd koud afdouchen.’

Regelmatig

‘Nagelstylist, schoonheidsspecialist, kapper, pedicure.’

Sportregime

‘Elke dag doe ik “iets sportiefs”. Ik loop een uur, weer of geen weer. Twee keer per week ga ik naar yoga. Het gezondst is een combinatie van cardio voor je hart, yoga tegen stramheid plus iets spierverstevigends.’

Make-up

‘Weinig. Lipstick, in alle denkbare tinten tussen rood en roze, plus bronzing powder, heel soms mascara. Mijn wenkbrauwen kleur ik bij.’

Guilty pleasure

‘Chocolade.’

Voelt zich

‘Veertig.’

Tip

‘Besteed ook aandacht aan je handen, voeten en tanden. Lak je nagels in een vrolijk kleurtje. En zorg ervoor dat je lekker ruikt.’ 

Grootste winst van ouder worden

’Ik kon me er niet zoveel bij voorstellen, dat de gelukscurve zou toenemen na je vijftigste, maar het is echt zo. Het allerleukst is dat ik niet meer van alles hoef. Dat maakt het leven een stuk relaxter.’

Goede raad

Elke ochtend doe ik na het opstaan yoga-oefeningen. Na wat stretchen, rekken en strekken ben ik weer flexibel en is de bloedcirculatie op gang gekomen.

Als je zo begint, voel je je rest van dag energiek. Een positieve uitstraling en een niet al te net kapsel of gek haar, maken je jonger en sympathieker.’

Overgang

‘De overgang verandert je. Ik voelde me een jaar lang niet prettig. Het goede nieuws: ook dat gaat allemaal weer voorbij. Ik slikte, om de overgangsklachten te verminderen, isoflavonen, waarvan het effect vergelijkbaar is met het hormoon oestrogeen.

Maar toen ik daarmee stopte, kwamen die klachten er als een vulkaan uit. Yoga en wandelen hebben me nog het meest geholpen.’

Geluk

‘Ik ben half Surinaams, half Nederlands, daardoor heb ik the best of both worlds. Dat is boffen. Ik heb altijd een kleurtje, heb gezonde tanden en een goede huid.’

Eetpatroon

‘Hoe ouder, hoe bewuster. ik eet weinig vlees en zoveel mogelijk biologische producten, met veel fruit en groente. Ik rook niet en ik drink soms een wijntje. Koolhydraten laat ik zoveel mogelijk staan.

Verder: veel water, veel groene thee en gemberthee. Hoe minder suikers ik neem, hoe beter ik me voel. Eén per week eet ik soep als avondeten. Ik slik magnesium om mijn spieren soepel te houden.’

Beeld: Anne Timmer

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Ze neemt als actrice het Witte Huis over in House of Cards en gaf afgelopen week stiekem het jawoord aan haar Franse geliefde Clément Giraudet: Robin Wright. De inmiddels 52-jarige blondine is een prachtverschijning. 

Ze zou ook zo voor een veertiger door kunnen gaan. 

Afmatten

Haar geheim? Goede genen uiteraard, maar ook heeft de actrice sinds jaar een dag een personal trainer (wie niet in Hollywood) die haar heel vaak afmat. Grace Lazenby is haar sportmaatje en zij verklapt dat Robin veel verschillende work-outs doet.

Beach run

Grace: "Ik doe verschillende krachttrainingen met haar, maar ook cardio staat op het programma. Een mix is heel belangrijk. Zo is Robin dol op hardlopen, paardrijden en rent ze elke dag over het strand om haar hoofd leeg te maken. En ook vind je haar vaak op de fiets of in het zwembad."

Aan de gewichten

Maar ze wordt ook door Grace in de sportschool afgemat. "Nadat Robin een uur heeft paard gereden, doen we uur lang krachttraining met zware gewichten voor snel resultaat."

 

Quick escape from the never ending winter ☀️

Een bericht gedeeld door Robin Wright (@robingwright) op

Paleo

Daarnaast is gezond eten voor haar heel belangrijk. Daarom volgt de actrice het beroemde paleo dieet (oerdieet), een dieet dat heel weinig koolhydraten bevat. "Ik moet dun zijn voor House of Cards", zei ze in een interview met Harpers Bazaar. Wat ze dan eet? Drie keer per dag een smoothie met daarin avocado, haver en amandelmelk. Daarnaast veel kip en salades.

 

See you November 2nd...

Een bericht gedeeld door Robin Wright (@robingwright) op

Gelukkig getrouwd

Vorige week kregen we het leuke nieuws dat Robin getrouwd is met haar Clement. Dit is is een video die tijdens haar trouwdag is opgenomen (en daar zie je dat prachtige figuur ook nog even). Gefeliciteerd!

Bron: Daily Mail/ Beeld: Hollandse Hoogte

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in