Heb je een fijne zonvakantie geboekt? Of wacht je tot de zomer om richting strand te gaan? Zoek die grote zoute plas wat vaker op en vertroetel je binnen- en buitenkant tijdens een verfrissende duik.

Koud zeewater is heel gezond voor je. Het gebruik van de zee voor medicinale doeleinden heeft zelfs een naam gekregen: thalassotherapie. 

Thalasso 
Het is al sinds lange tijd dat artsen hun patiënten naar de kust sturen ter genezing van bepaalde aandoeningen. In 1769 pleitte de Britse arts Richard Russell in zijn proefschrift al voor de goede werking van zeewater op aandoeningen als scheurbuik, geelzucht en lepra. Hij propageerde niet alleen het zwemmen in zeewater, maar ook het drinken ervan. 

Thalasso therapieën vieren hoog tij; een groeiend aantal hotels heeft haar deuren inmiddels geopend voor de massa’s mensen die er niet alleen hun hoofd leeg komen maken, maar ook gretig voor behandelwijzen betalen ter bestrijding van reumatische aandoeningen als artritis. 

De vraag is: heeft zeewater werkelijk zo’n wezenlijke invloed op zowel onze geestesgesteldheid als lichamelijke kwalen of gaat het hier meer om een hype? 

Psoriasis 
Oceaanwater bevat een substantiële hoeveelheid aan mineralen, sulfaten, sodium, magnesium en calcium. Voedingsstoffen die een bewezen helende werking hebben op de huidaandoening psoriasis. Psoriasis is een chronische ontstekingsziekte van de huid, gekenmerkt door roodheid en schilferige verdikkingen die gepaard gaan met jeuk of pijn en zich soms wel over het hele lichaam verspreiden.

Baden in mineraalrijk water zoals zeewater, maar ook natuurlijke waterbronnen, wordt veel gedaan onder de naam 'balneotherapie'. Bij de Dode Zee, die nog een tikkeltje extra aan goede mineralen bezit, wordt deze therapie veel toegepast. Geen tijd of geld om af te reizen naar Israel? Ga eens floaten in een cabine met zout water en ervaar hetzelfde of: maak thuis een warm bad voor jezelf klaar met een flinke kilo (bad)zout. Een weldaad voor de huid. 

Als een vis in het (zee)water: Marilyn Monroe

Wondermiddel tegen eczeem 
Ook mensen met eczeem gedijen goed bij zwemmen in zeewater. In tegenstelling tot zwembadwater vol chloor, wat de huid nog meer uitdroogt, draagt het magnesium in zeewater bij aan behoud van het vetgehalte in de huid. Het maakt de huid zachter, soepeler en sterker. 

De aanwezigheid van sodium en iodine in zeewater heeft een antiseptische invloed op wondjes, wat een snelle genezing bevordert. Zoutoplossingen tegen een verstopte neus of hooikoorts worden al sinds jaar en dag door miljoenen mensen met succes gebruikt. Inademen van zoute zeelucht heeft een krachtige werking op hooikoorts en andere luchtwegproblemen. 

Je wordt er ook gelukkig(er) van
Niet alleen het zout en de mineralen maken de zee zo gezond, af en toe een frisse duik zorgt voor korte stressmomenten in het lijf, wat een uitstekende work-out blijkt te zijn voor de werking van ons immuunsysteem. Zwemmen in koud water resulteert in een goede bloedcirculatie en in een royale aanmaak van serotonine en dopamine, stofjes in ons lijf waardoor we ons gelukkig(er) voelen. 

Lees ook: Zoveel calorieën verbrand je per sport (en dansen doet ook wonderen!)

En meer in balans
Ons patroon van ademen tijdens duiken en zwemmen in koud water stimuleert ons zenuwstelsel; het heeft een positieve werking op ons brein. Het gewichtloze zorgt voor ontspanning van de geest en kan zelfs meditatief werken. Zwemmen brengt positieve afleiding en wordt ook wel gebruikt als middel tegen depressies. 

En: bij zwemmen in koud water verbrand je flink wat energie en daarmee dus ook heel wat calorieën. 

Met regelmaat in koud water zwemmen is dus heel gezond voor ons en de mineralen die de frisse oceaan bevat doen daar nog een flinke schep bovenop. 

Bron: Sergio Diez Alvarez, Director of Medicine,The Maitland en Kurri Kurri Hospital, University of Newcastle

Beauty-experts zijn het er unaniem over eens: make-up is de nieuwe huidverzorging. Een typisch gevalletje van twee vliegen in één klap. Deze producten zijn de voorlopers van de trend.

Toen rond 1930 voor het eerst Technicolor-kleurenbeeld voor de filmindustrie werd geïntroduceerd – en de actrices uit het zwart-wit tijdperk ineens geconfronteerd werden met zichtbare poriën en een onregelmatige teint - haakte de Poolse visagist Max Factor daar slim op in door de, later zo befaamde, Color Harmony-poeders en Pancake-foundations te ontwikkelen.

Mobiele tijdperk met filters

Een soortgelijke ontwikkeling, geïnspireerd op nieuwe technologieën, zien we nu ook in het selfietijdperk: het (alles) vervagende filtereffect van onze mobiele telefoon wordt vertaald naar vernuftige finishes in huidmake-up, zoals primers, poeders en foundations.

Ideaal voor veertigers die nu eenmaal niet meer het huidbeeld van een twintiger hebben. Hoewel Nederlandse vrouwen, vergeleken met Franse of Italiaanse vrouwen, nog steeds geen grootverbruikers van huidmake-up blijken, is het echt eens tijd de nieuwe texturen een kans te geven.

Deze merken zijn de voorlopers

‘Make-up is the next skincare,’ aldus de beautyexperts. Zeker de rijkere anti-aging foundations van de luxere merken (Chanel, Sisley, Sensai, Shiseido, Clarins) zijn inmiddels zo compleet, dat je zelfs een dagcrème achterwege zou kunnen laten.

Dun laagje primer met filtereffect eronder – extra verhelderend, matterend, anti-roodheid of stralend makend – en je teint oogt in enkele minuten een stuk frisser en rustiger, zo niet enkele jaren jonger.

Tip: de beste filterprimers om een veertigplus-huid op te frissen, vind je onder andere bij Charlotte Tilbury, Shiseido, YSL Beauté, BECCA, Benefit en Urban Decay.

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Cellulite is erg vervelend en het liefst wil je er zo snel mogelijk vanaf. Misschien heb je al cellulite crèmes, lotions, wraps, bindweefselmassages, lasers, coolsculpting, cryolipolyse of zelfs liposuctie geprobeerd. Maar welke cellulite behandeling geeft het gewenste resultaat?

Deze producten en methodes kunnen je helpen tegen huidverslapping of de effecten van gewichtsverandering, maar de cellulite verwijderen lukt hiermee helaas niet.

Oorzaak cellulite

Zolang de onderliggende oorzaak van cellulite niet wordt aangepakt zal de cellulite op billen of (boven)benen niet verminderen. Cellulite is zo’n veelvoorkomend probleem dat je bijna van geluk mag spreken als je er niet te mee te maken hebt.

We weten allemaal wel hoe een sinaasappelhuid eruit ziet maar hoe we ervan afkomen is een ander verhaal. Cellulite zelf is de onregelmatige structuur van het vetweefsel. Als je nog geen putjes hebt kun je door veel bewegen, masseren en smeren de putjes voorkomen.

Maar zodra je onregelmatigheden ziet, kun je boenen en sporten wat je wilt, maar dan lijkt echt niets meer te helpen.

Je moet het je zo voorstellen, door vetophopingen worden de bindweefselstrengen die aan de huid vast zitten naar beneden getrokken, waardoor er een kuiltje ontstaat. Het enige wat dan nog helpt, is die strengetjes doorsnijden waardoor de huid als het ware weer terug ‘plopt’.

Effectieve methode

De Cellfina-behandeling is helemaal op dat idee van het doorsnijden van de bindweefselstrengetjes gebaseerd. Artsen vinden een Cellfina-behandeling dan ook de enige effectieve methode.

Een vacuüm-handstuk trekt de huid strak en vervolgens worden de te strakke bindweefselstrengen, denk aan elastiekjes, met een klein mesje doorgesneden. De huid veert weer netjes terug en voilà: de putjes zijn verdwenen en het resultaat is gladde billen en benen.

Susan Hoffman (49) is nu vier weken geleden behandeld. Het echte resultaat ziet ze ongeveer drie maanden na de behandeling, als de zwelling en de blauwe plekken weg zijn, maar ze vindt het verschil na een maand al opmerkelijk:

"Ik sta er gewoon versteld van, echt waar. Mijn billen en benen zijn nu al heel mooi strak en glad. Ik kan me haast niet voorstellen dat het nog beter wordt. De eerste week was het behandelde gebied flink blauw en kon ik moeilijk zitten, maar daarna voelde ik er niks meer van."

Behandeling

De behandeling neemt ongeveer een uur in beslag afhankelijk van het aantal putjes en vindt plaats onder plaatselijke verdoving door een goed getrainde arts.

Meer informatie over Cellfina® en adressen van klinieken vind je hier: www.cellfina.nl

De prijs van een behandeling is afhankelijk van het aantal putjes en het te behandelen gebied (richtprijs vanaf € 2.500,-).

Facebook: CellfinaNL

Instagram: Cellfina_nl

Beeld: Cellfina en Pinterest