Wandelen langs machtige Wodanseiken

Wandelen langs machtige Wodanseiken

Zin in een geheimzinnig bos? Op naar Wolfheze!

Oerbossen zijn er in Nederland niet meer, maar die rond Wolfheze hebben wel de uitstraling dat ze er al duizenden jaren staan en nog druïden hebben gezien. Zoek je een romantische wandeling met veel oude geschiedenis onderweg, dan is dit er eentje voor je.

Wandelen langs machtige Wodanseiken

Treinstation Wolfheze is het start- en eindpunt van deze rondwandeling van 10,6 km die in de winter een zekere Game of Thrones-schoonheid heeft. Zodra je het dorp uit bent en onder de snelweg door bent gelopen, sta je in het bos.

Wandelen langs machtige Wodanseiken

Daar loop je over sprengkoppen (geulen die water moesten leiden naar de papiermolens in deze streek), langs een beek en de 'duizendjarige den' richting Wolfhezer heide, waar het landschap zich even opent.

Wandelen langs machtige Wodanseiken

De heide is een archeologisch rijksmonument boordevol sporen uit het verleden. Meest recente ontdekking zijn raatakkertjes uit de prehistorie, waarvan de contouren aan de hand van satellietbeelden zijn ontdekt.

Vervolgens gaat het met slingerpaadjes en bruggetjes langs en over de Heelsumse beek, een 400 jaar oude sprengenbeek op de grens van de Veluwse stuwwal en de uiterwaarden.

Je hebt dan nog een grafheuvel, de Wodanseiken en een verdwenen dorp tegoed voor je via een ecoduct terug weer richting station gaat. Je kunt de route downloaden op Natuurmonumenten.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in