Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Pas op: deze geliefde voorjaarsbloesem kan gevaarlijk zijn voor je hond

De lente is begonnen en dat betekent dat de kersenbomen binnenkort prachtig in bloei staan. Een lust voor het oog en een geliefd tafereel voor vele wandelaars. Maar wist je dat deze prachtige voorjaarsbloesems ook een risico kunnen vormen voor je hond?

voorjaarsbloesem kersenboom hond

Geniet van de betoverende aanblik van voorjaarsbloesem, maar let op: je viervoeter kan er beter niet van snoepen.

Waarom kersenbloesems schadelijk kunnen zijn

Kersenbomen – en met name hun bloesems, bladeren en zaden – bevatten cyanogene glycosiden. Dit zijn stoffen die in het lichaam cyanide kunnen vormen, een giftige chemische stof. Gelukkig is de hoeveelheid cyanide in kersenbloesems relatief laag, waardoor de kans op vergiftiging klein is. Toch is het verstandig om je hond in de gaten te houden als hij graag aan planten knabbelt.

Wanneer moet je opletten?

Hoewel een paar bloesems geen kwaad kunnen, zijn de pitten, bladeren en schors van de kersenboom potentieel gevaarlijker. Als een hond een grote hoeveelheid pitten fijnkauwt en doorslikt, kan dat tot vergiftiging leiden. Symptomen hiervan kunnen zijn:

  • Vergrote pupillen
  • Ademhalingsproblemen
  • Hijgen
  • In ernstige gevallen: shock

Daarnaast kunnen zelfs kleine hoeveelheden bloesems of bladeren maagklachten veroorzaken, zoals braken of diarree. Dit komt doordat planten bacteriën en micro-organismen kunnen bevatten die de spijsvertering van je hond verstoren.

Wat te doen als je hond kersenbloesems of pitten heeft gegeten?

Als je hond slechts een paar bloesems heeft binnengekregen, is er meestal niets aan de hand. Merk je lichte maagklachten op, zoals braken of diarree, dan kun je hem het beste een paar uur laten vasten en vervolgens licht verteerbaar voedsel geven, zoals gekookte kip en rijst.

Wanneer moet je naar de dierenarts?

  • Als je hond blijft braken of diarree heeft die niet stopt
  • Bij ademhalingsproblemen, coördinatieverlies of een snelle hartslag
  • Als je vermoedt dat hij een grote hoeveelheid pitten of bladeren heeft gegeten

In dat geval is het verstandig om direct contact op te nemen met je dierenarts of een dierenkliniek.

Geniet van de lente

Gelukkig hoef je niet meteen alle kersenbomen te vermijden. Zolang je je hond goed in de gaten houdt en voorkomt dat hij grote hoeveelheden bloesems of pitten binnenkrijgt, kunnen jullie samen veilig genieten van de prachtige bloesempracht. Happy spring!

Wandelen
  • Huffpost
  • Adobe Stock