Ongekend: Vierdaagse Nijmegen wordt Driedaagse

Ongekend: Vierdaagse Nijmegen wordt Driedaagse

De eerste dag wordt geschrapt vanwege de extreme hitte.

Het zat er al een beetje aan te komen: de eerste dag van de Nijmeegse Vierdaagse wordt geschrapt vanwege de extreme hitte. Dat heeft de organisatie van het wandelevenement  bekendgemaakt. De maatregel is genomen vanwege de extreme hitte. Dinsdag loopt de temperatuur mogelijk op tot 40 graden.

Code rood

"Er is sprake van code rood", zegt marsleider Henny Sackers. Daarom wordt de eerste wandeldag geschrapt. "Het is niet verantwoord om de eerste dag te gaan wandelen. Andere maatregelen, zoals vroeg starten met wandelen, zijn niet voldoende. Daarom wordt deze 'unieke' beslissing genomen. De Vierdaagse bestaat dit jaar uit drie dagen." 

De beslissing is na lang genomen door een weerdienst van de Vierdaagse, die overlegde met onder meer de medische dienst van het evenement, een inspanningsfysioloog, een sportpsycholoog en het Rode Kruis.

Gloeiend heet asfalt

Inspanningsfysioloog Maria Hopman van het Radboudumc in Nijmegen is verbonden aan het wandelevenement. Vrijdag sprak zij haar zorgen al uit over het wandelen in de hitte. Meteorologen noemden het laten doorgaan van de eerste dag van de Vierdaagse onverantwoord. Rijkswaterstaat waarschuwde dat de temperatuur van het asfalt dinsdag boven de 50 graden kan uitkomen.

Driedaagse

Ook de rest van de Vierdaagse-week blijft het warm, maar de temperaturen zijn dan niet meer zo extreem. Woensdag wordt het naar verwachting 28 graden in Nijmegen. Donderdag en vrijdag 25 graden. Langs het wandelparcours worden veel waterposten neergezet. Ook hebben vrijwilligers van het Rode Kruis instructies gekregen over hitteverschijnselen bij lopers.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in