Het Stellingenpad is de mooiste wandelroute van de Benelux!

Door Ella Vermeulen
Stellingenpad

Alsof je door de natuur van de middeleeuwen loopt.

Uren (soms zelfs dagen) lopen zonder iemand tegen te komen, dat kan ook in Nederland en wel op het Stellingenpad. Dat is op de Fiets- en Wandelbeurs in Gent verkozen tot Wandelroute van het Jaar 2023 in de Benelux.

Twee nationale parken 

Volgens de jury heeft de route onder meer een "degelijke en praktische bewegwijzering via knooppunten" en "een uitvoerig beschreven historische achtergrond". Dat de wandelroute door twee bijzondere nationale parken loopt, is volgens de jury ook "een belangrijk pluspunt". Wat het park bijzonder maakt, is dat je door natuur loopt zoals die er ook in de middeleeuwen uit heeft moeten zien. 

Afwisselend landschap

Op dit streekpad wandel je in ruim 260 kilometer door de mooiste natuur van de Stellingwerven. Het pad is nog vrij nieuw (geopend in april 2022) en strekt zich uit over Zuidoost Friesland, de westrand van Drenthe en de kop van Overijssel. Je vindt er afwisselend bossen, heidevelden, vestingstadjes, stuifduinen en vooral heel veel rust en ruimte.

Friese waterlinie

Op het pad wandel je door de Stellingwerven in het zuidoosten van Friesland; een kleinschalig, afwisselend landschap waar mensen van oudsher geen Fries maar vooral Stellingwerfs spreken. Het pad is vernoemd naar de Friese Waterlinie die in de zestiende eeuw werd aangelegd en waarvan nog steeds sporen zichtbaar zijn in het landschap.

Wonderschone natuur

Je loopt van Appelscha richting Steenwijk en vervolgens naar de Wieden en Giethoorn. Langs het riviertje de Tjonger wandel je naar Allardsoog om via het Fochteloërveen terug te keren naar Appelscha. Onderweg kom je door twee prachtige Nationale Parken: het Drents-Friese Wold en de Weerribben-Wieden. Je geniet niet alleen van wonderschone natuur en stilte, maar ontdekt ook een uniek stuk Nederlandse geschiedenis, waaronder de Koloniën van Weldadigheid.

15 etappes

Je volgt het pad via de bestaande wandelknooppunten van het Friese Wandelnetwerk. Het hele pad bestaat uit 15 etappes van 12 tot 28 km, die je uiteraard ook los kunt lopen.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in