Het Pieterpad viert haar 40ste verjaardag!

wandelen

Hoe twee vriendinnen een wandelklassieker creëerden.

Wie het wandelen heeft ontdekt, loopt vroeg of laat een deel of het hele Pieterpad. Deze Lange Afstandswandeling (LAW9 om precies te zijn) van meer dan 500 km loopt van Pieterburen aan de Noord-Groningse Waddenkust naar de Sint-Pietersberg in Zuid Limburg en slingert daarbij door een groot aantal verschillende landschappen, afwisselende natuur en gebieden met een uiteenlopende cultuurhistorie. 

40 jaar, vele stappen

Deze route mag zich een wandelklassieker noemen en viert dit jaar haar 40ste verjaardag: meer dam een miljoen mensen hebben het al gelopen, en dat dankzij twee vriendinnen. Het Pieterpad is tussen 1978 en 1983 bedacht, gelopen en beschreven door Toos Goorhuis-Tjalsma uit Tilburg en Bertje Jens uit Groningen. Deze 'founding mothers' vonden dat Nederland wel een serieus lange afstandspad kon gebruiken. Ze waren geïnspireerd door een wandeltocht in het Duitse Zwarte Woud en wilden iets vergelijkbaars in Nederland tot stand brengen.

“Het is een levend organisme”, zegt Maarten Goorhuis (zoon van Toos), die zich ook al ruim dertig jaar met het pad bezighoudt, in Hollands Glorie. Tegenwoordig is hij directeur-bestuurder van de Stichting Pieterpad en houdt hij er zich het grootste deel van zijn tijd mee bezig. “Niets op het pad is een vast gegeven. Het landschap verandert, de samenleving verandert en het pad beweegt mee. Het past zich voortdurend aan.” Van de tweedelige gids bestaat inmiddels een tiende druk.

Dit wil je weten

  • Het Pieterpad telt 26 etappes, die gemiddeld tussen de 15 en 22 km lang zijn.
  • Ze beginnen en eindigen op plaatsen die met het openbaar vervoer bereikbaar zijn. Ook vind je daar mogelijkheden voor overnachting. Als je liever kortere of langere afstanden loopt, dan maak je gewoon je eigen indeling. 
  • Je loopt zoveel mogelijk over de kleinere (onverharde) wegen en paden en je hoeft er geen Olympische wandelconditie voor te hebben.
  • Er is net een nieuw boek over uit: Op Pieterpad van Wim Huijser. Geen wandelgids, maar een roman, waarin Maarten en Nicolien, de twee literaire karakters die in de jaren zestig via het werk van J.J. Voskuil de Nederlandse literatuur binnenwandelden, het pad lopen, kibbelend of mijmerend

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in