Het Marskramerpad: wandelen door een coulisselandschap

Door Ella Vermeulen
Achterhoek

Voor als je even een break wilt van alle drukte: lekker wandelen!

 

In 'De paden op' beschrijft Lydia Michiels van Kessenich 23 wandelweekends over de Nederlandse Lange-Afstand-Wandelpaden. Hieronder een verkorte versie van een ervan: het Marskramerpad, Lettele-Klarenbeek, circa 20 km.

Marskramers waren rondtrekkende kooplieden die sjokten over zandpaden, langs erven en door steden. Nu kun je door het Marskramer­pad te lopen ervaren hoe ze ongeveer liepen. De gehele route (zie wandelnet.nl) bestrijkt 372 kilometer vanaf het Duitse Bad Bentheim tot aan Scheveningen.

 

Landgoederen en erven

Lydia Michiels van Kessenich
© De paden op

Mijn medemarskramers en ik starten in Lettele bij een brug­getje en lopen een weiland in. Het uitzicht is heerlijk weids en lieflijk. We komen regelmatig akkers vol mais tegen; zodra deze is geoogst, is de zomer echt voorbij. Het coulisseland­schap is kleinschalig en gevarieerd en wordt afgewisseld met bospaadjes, zandpaden en dan weer een klinkerweg.

Achterhoek
© Werner Redlich / Pixabay

We passeren landgoederen en erven: het is hier prachtig. Na de lunch bij NuNu passeren we Landgoed De Kranenkamp. Het landhuis dat hier stond, werd in 1935 afgebroken met het plan om er een nieuw huis voor in de plaats te bouwen, maar door de Tweede Wereldoorlog kwam daar niets van terecht. De paden, lanen en vijver zijn er nog wel.

klarenbeek
© Klarenbeek / EyeEm

Riante villa's

Na 14 km bereiken we Diepenveen. Het pad voert een stukje langs het spoor richting Deventer. De ene villa ligt er nog rianter bij dan de andere, allemaal hebben ze vrij uitzicht op de Lookerskolk of de Klinkenbeltskolk.

Diepenveen
© Diepenveen, Getty Images

Wie wil hier nu niet wonen? Net voor het eindpunt van deze etappe buigen we af naar het centrum. We lopen door het Rijsterborgherpark tot aan de ingang van Vogeleiland. Na een overnachting en een fantastisch ontbijt bij het leuke boetiekhotel Finch lopen we verder naar station Klarenbeek.

Lunchen

Onderweg kom je langs NuNu in Schalkhaar, met een kaart vol salades, landbrood en soep.

Bij Finch in Deventer kun je ontbijten, maar ook lunchen, borrelen en dineren; er is een ‘all-day-menu’.  

Deze wandeling heeft eerder in de printeditie van Nouveau gestaan (c) Nouveau / DPG Media 2022

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in