5 x prachtig wandelen langs het water

5 x prachtig wandelen langs het water

'Denkend aan Holland zie ik breede rivieren traag door oneindig laagland gaan.'

Hendrik Marsman wist waar hij het over had toen hij in 1936 het misschien wel bekendste gedicht van Nederland schreef, over het vertrouwde rivierenlandschap.

Er is altijd veel te zien als je langs Nederlandse rivieren loopt. Binnenvaartschepen, natuurlijk. Maar ook watervogels, bruggen, strandjes, kribben en wat al niet meer. Ook fijn: waar rivieren stromen, zijn ook havens, dorpen en steden, om de inwendige mens mee te versterken.

Voor wie op zoek is naar nog eens een mooie wandeling langs het water tippen we deze vijf routes:

1 Parels van de Linge

Wandelen langs de Linge (11 km). Onderweg loop je langs mooie dorpjes zoals glas- en kaasstad Leerdam en Asperen met middenin de uiterwaarden Fort Asperen. Prachtige route als de fruitbomen in bloei staan of in het najaar, als er overal stalletjes met fruit en noten staan.

2 Zeg eens Aa!  

Wandelen langs de Drentse Aa (16 km). Oké, geen rivier maar wel een beauty van een beek. Je start in  West-Laren en eindigt in het dorpje Rolde. Onderweg passeer je hunebedden en typisch Drentse brinkdorpen Gasteren en Rolde en de beek meandert gezellig met het pad mee.

3 Struinen langs de Waal

Wandelroute Zaltbommel – Varik is met 30 km een wandeling voor gevorderden. Hoogtepunten onderweg zijn behalve de schitterende uiterwaarden ook de dorpen Varik, Neerrijnen en Waardenburg (beide met kasteel), Zaltbommel, Hurwenen en het fraaie Heerewaarden, een voormalig palingvissersdorp. Langs de Waal zijn 5 struinroutes uitgezet, de kortste is 20 km, de langste 42 km.  

4 Maasmeanderen

Langs de Maas liggen in Noord-Brabant langs langeafstandspad De Maasmeanders in totaal zes routes. We tippen Macharan-Ravenstein (11 km, etappe 4) en Ravenstein-Grave (11 km, etappe 5): je waant je terug in de tijd, het uitzicht is prachtig en je loopt tussen graslanden, over dijkjes en langs mooie hagen.

5 Trage tocht langs de Vlist

Je loopt van Haastrecht naar Vlist (15 km) langs de rivier de Vlist over een avontuurlijk pad met slootjes, hekjes en weilanden. Het is een prachtig gebied dat op mooie dagen veel mensen trekt; hou je niet van filelopen, gaan dan door de week of in het voor- of naseizoen.

Je vindt nog veel meer wandelroutes langs het water, zoals langs de IJssel, de Dinkel en de Lek, op Wandel.nl

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in