5 prachtige wandelingen door de Peel!

Door Ella Vermeulen
5 prachtige wandelingen door de Peel!

Morgen brengen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een streekbezoek aan de Peel in de provincie Noord-Brabant. Het koninklijk paar bezoekt de gemeenten Deurne, Gemert-Bakel en Helmond.

Er zal heel wat afgelopen worden en bij de Deurnsche Peel komt er zelfs een Natura 2000-natuurgebied in beeld, waarna het al snel over stikstof gaat. Niet onbelangrijk, maar laten we de Peel ook even in het zonnetje zetten om de prachtige wandelingen die je er kunt maken.

Boswachterspad de Groote Peel

Balancerend op de grens van Noord-Brabant en Limburg, treed je op deze route van Staatsbosbeheer in de voetsporen van boswachter Marijke Vaes. Het startpunt van de route is Buitencentrum De Pelen in Ospel. Van hieruit wandel je in ongeveer 5 kilometer over knuppelpaden, langs een uitkijktoren en diverse informatiepanelen over de historische turfwinning in het gebied. Een prachtige, goed begaanbare route langs landerijen, weidse uitzichten en spannende moerassen.

Beuven route, Strabrechtse Heide

De weidsheid van de Peel ervaar je misschien wel op haar allermooist langs deze route. De Beuven route (5 km) leidt je langs het grootste ven van Nederland, dwars door het uitgestrekte heidegebied. Het eerste en laatste deel gaan door bosrijk gebied, terwijl je nabij het ven wordt getrakteerd om een open landschap vol bijzondere planten. Kijk niet gek op als je onderweg oog in oog komt te staan met (gemoedelijke) Schotse Hooglanders: de runderen zijn de vaste inwoners van de Strabrechtse heide.

Wandelroute natuurpoort Nederheide

Deze relatief korte maar gevarieerde route leidt je vanuit Natuurpoort Nederheide via de Bakelse Plassen dwars door dichtbegroeide naaldbossen. Op een zonnige dag is het heerlijk om de route te combineren met een bezoek aan Strandbad Nederheide. Meer kilometers maken? Verleng de route dan richting het aangrenzende bosgebied De Stippelberg.

Landgoed Stippelberg

Een echte boswandeling van 7,5 km die in elk seizoen mooi is. Vanaf de parkeerplaats wandel je rechtstreeks de bossen in, langs een landhuis in Engelse stijl met statige boslanen. Bewonder de Schotse Hooglanders en beklim zeker de uitkijktoren om te genieten van het uitzicht over de heide.

Pak de Biezen, Aarle-Rixtel

Trek je goede wandelschoenen of laarzen aan voor deze mooie route door natuurgebied De Biezen. In dit veelal natte gebied is een prachtige route uitgestippeld over landelijke paden, knuppelbruggen, dwars door weides en bosgebied. De route is bewegwijzerd vanuit De Brabantse Kluis; een oude langgelboerderij met naastgelegen klooster waar nu een herberg en restaurant gevestigd is.

De routes en andere wandelingen door het gebied vind je op Land van de Peel.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in