3 x wandelen over de Route de Fromage!

Normandië
© Getty Images

Camembert, Livarot, Pont-L’Evêque en Neufchâtel: de kans is groot dat deze vier namen je bekend voorkomen. Het zijn namelijk geen ‘gewone’ plaatsen in Normandië, maar plaatsen waar lekkere streekkazen worden gemaakt.

Om daar iedereen van te laten genieten is zelfs een Route des Fromages AOP de Normandie uitgestippeld. Deze Kaasroute bestaat uit drie prachtige wandelingen van elk één dag. Loop er eentje, loop ze allemaal – naar Normandië rij je in een uur of vijf, zes.

Camembert en Marie Harel

Normandie kaas wandeling camembert
© Getty Images

Vimoutiers ligt zo’n beetje op de grens tussen de departementen de Orne en de Calvados. De eerste tussenstop: Camembert, niet alleen de naam van een kaas, maar ook van een prachtig dorpje.

Vanaf de Place Makau beginnen we – met stevige wandelschoenen aan, goed ingesmeerd met zonnebrandcrème, een goed gevulde bidon en een picknick voor onderweg – aan de route Au Pays du Camembert. Het is 10 uur, we hebben 18 kilometer voor de boeg.

Normandie kaas wandeling camembert
© Getty Images

Rond de middag komen we na een lange klim aan bij de heuvels boven Camembert. Het uitzicht is geweldig. In 1791 heeft Marie Harel in de Manoir de Beaumoncel het recept bedacht voor deze kaas, met hulp van een priester uit Brie die het recept van die kaas had verklapt.

We lopen door het dorp en komen via een boog weer terug in Vimoutiers, tijd om het Musée du Camembert te bezoeken. Daar leren wat in het Frans een tyrosémiophiliste is: dat is iemand die etiketten verzamelt van kazen!

Normandie kaas wandeling camembert
© Getty Images

Aan het eind van de dag gaan we richting het dorp Le Renouard, onderweg komen we ook nog door Crouttes. Dit dorp ligt mooi op een heuvel, een echte verrassing, vooral ook omdat de zon net ondergaat. Overnachten kan bij Caroline et Emilie, de eigenaren van de Ferme Balder. Een relatief nieuw adres voor chambre d’hôtes, geopend in 2020. De ontvangst is perfect, de kamers zijn supermooi ingericht en het eten (table d’hôte) is bijzonder lekker. Uiteraard kregen we aan het eind van de maaltijd ook een stukje camembert. What else?

Kaas en wandelen

De fromage-wandelingen naar Livarot en Pont-l'Évêque en het Pays de Bray vind je op Normandie Tourisme (Nederlandstalig)

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in