3 x wandelen bij de zuiderburen, van verrukkelijk vlak tot kuitenbijter!

Rochehaute bij Bouillon, Ardennen
© Getty Images

Wie het wandelen heeft ontdekt, zal altijd op zoek zijn naar nieuwe routes om een eind (of een eindje) te lopen. Nederland heeft inmiddels een rijk wandelnetwerk, maar ook in België zijn prachtige routes te vinden. We lichten er drie uit, voor een dagje stappen of een echte wandelvakantie!

Kalmthoutse Heide in Kalmthout

Spectaculair als de heide bloeit (augustus), maar ook met wat minder paars een schitterend gebied met vennen, landduinen, bossen, stiltegebieden en vooral ruimte: het is 60 km2 groot met 25 bewegwijzerde paden. Dus of je nu een ommetje wilt maken of een hele dag wilt stappen, er is een route te vinden. Vrijwel overal natuurpaden, niet erg intensief hoog en laag en qua wisselende landschappen verrassend 'oer'.

Grenspark Kalmthoutse Heide

Transardennaise

Misschien wel een van de mooiste wandelroutes van de Benelux. Bossen, valleien (lees: kuitenbijters), riviertjes als Lesse, Ourthe en de Semois: de Transardense Route of Transardennaise is rustig en prachtig. Keuze uit zeven etappes over een traject van 153 km tussen La Roche-en-Ardenne en Bouillon. Mocht je meerdaags op pad willen, dan kun je ook een arrangement met overnachtingen boeken waarbij je bagage wordt vervoerd naar je eerstvolgende slaapplek en je een picknick voor onderweg meekrijgt.

Transardennaise

Grote Routepad 129

GR 129 verdient een meer tot de verbeelding sprekende naam, het Beste van België of zo. Hij loopt dwars door België, van Brugge tot de Ardennen en is met 573 km aan bewegwijzerd traject de langste wandelroute van de zuiderburen. Sterk aan het pad is dat het je vooral over onbekende en autovrije landwegen leidt (dat vraagt wel om enige zelfredzaamheid, dus brood mee). Loop je alles, dan zie je het landschap veranderen van het vlakke Vlaanderen met moerassen en bossen naar de heuvels en bergen van de Ardennen.

Grote Routepad 129

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in