Zweedse koning over het geheim van een goed huwelijk: 'Gescheiden badkamers'

carl gustaf zweden

Koning Carl XVI Gustaf van Zweden liet zich twee jaar volgen voor 'Kungen'.

Afhankelijk van aan wie je het vraagt is Kungen, de documentaire ter gelegenheid van het gouden regeringsjubileum van Carl XVI Gustaf van Zweden, een PR-drama dan wel een van de leukste royal docu's ooit.

Carl Gustaf ís een tikje excentriek en drukt zich niet altijd even soepeltjes uit, maar dat maakt hem ook wel weer authentiek. Dat gezegd hebbende: als de PR-afdeling van het paleis na het zien van je docu 'we zijn niet verrukt van alles wat we zien' murmelt, dan weet je dat het spraakmakend is. En dat ZM ballen heeft, om het project gewoon door te laten gaan, want reken maar dat er een exit clausule is afgesproken.

carl gustaf zweden
© The Royal Court of Sweden

Goed, welke pareltjes zijn er al uitgelekt? Gevraagd naar het geheim van zijn al 47 jaar stand houdende huwelijk met koningin Silvia (het overleefde zelfs zijn ontrouw en midlifecrisis) antwoordde hij vlot: "Gescheiden badkamers." Een béétje mysterie behouden is inderdaad best een goed idee, al heeft niet iedereen ruimte voor meerdere badkamers. Maar de koning is pragmatisch: "Je kunt het ook in de kelder doen."

carl gustaf zweden
© Getty Images

Verder blijkt ZM – met dank aan zijn kennis van de landbouw - precies te weten wat een pak melk kost, hoewel hij nooit boodschappen doet. Hij is plichtsgetrouw, het werk lijkt hem volledig te vervullen, dromen en fantaseren over hoe zijn leven ook had kunnen zijn interesseert hem niet.

carl gustaf zweden
© Kungen

Journalist Karin af Klintberg volgde Carl Gustaf met camera’s tijdens zijn professionele en privéleven. "Ik wilde een moderne film over een niet zo modern beroep’ maken," zegt ze. "Ik wilde ontdekken hoe de koning zich de afgelopen jaren heeft gevoeld en wat hij gelooft. Als je iemand maar lang genoeg interviewt, krijg je meestal hele goede gesprekken. Ik was verbaasd hoe kwetsbaar en puur hij is. Hij is helemaal niet gepolijst en gladjes zoals een politicus."

"Bij de koning zijn betekent ook afstand van de koning houden," zegt Karin. "Het eerste jaar deden we geen close-ups. Hij heeft ook zelf grote fysieke integriteit, hij deinsde terug als de fotograaf of ik te dichtbij kwamen. Maar ik had het gevoel dat de fysieke afstand kromp naarmate we elkaar langer kenden. De laatste keer dat we in Djurgården wandelden, botsen we zelfs af en toe tegen elkaar aan."

carl gustaf zweden
© The Royal Court of Sweden

Toch heeft ze niet alles gezien. Het kantoor van de koning telt zes vertrekken, Karin kwam slechts tot het vierde. "Ik wilde natuurlijk naar de laatste kamer, zijn meest persoonlijke ruimte. Maar hij bepaalt precies hoe ver hij wil gaan en zegt zelf dat er enig mysterie moet blijven bestaan." "

Was ze teleurgesteld? "Nee, hij dient de monarchie, niet mij. Ik denk dat het een adequate keuze is."

carl gustaf zweden
© The Royal Court of Sweden

In de twee jaar dat ze hem volgde, liet hij heel af en toe een menselijk moment zien, de ene keer in een onverwachte lach, de andere keer in de vorm van ingetogen stilte. Verder nog iets? "Hij praat vrijwel nooit in de ik-vorm, als het over hemzelf gaat houdt hij 'je' of 'men' aan: 'Je bent verdrietig, je moet door'. En hij is echt absoluut ongelofelijk in het verkeerd begrijpen van vragen."

carl gustaf zweden
© The Royal Court of Sweden

Toch levert Kungen een interessant kijkje achter de schermen op. Op werkdagen forenst Carl Gustaf van Drottningholm on Lovön in Mälaren naar het koninklijk paleis in Stockholm. Een paar minuten voor zijn wagen arriveert, stopt het gepraat van de wachten en wordt het doodstil in de hal en de gangen. Zodra het hek achter hem sluit, zakken alle schouders, komen er mobieltjes uit uniformen en wordt de stilte verbroken. Tot zover het mysterie.

Kungen gaat in Zweden op 24 februari in première, we houden je op Nouveau.nl op de hoogte.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in