William & Harry: komt het nog goed tussen die twee?

William & Harry: komt het nog goed tussen die twee?

Ooit zo close, nu zijn de broers duidelijk in een andere fase beland.

Gedurende het einde van het huwelijk van Charles en Diana maakten de prins en prinses veelvuldig gebruik van hun contacten in de media om hun ervaringen en standpunten te delen. Wat zich deze week afspeelde tussen hun zonen prins William en prins Harry, had verdacht veel weg van die tactiek.

Begin oktober spraken William, Harry, Meghan en Catherine (in die volgorde) nog eensgezind een promotiefilmpje in voor ‘Every Mind Matters’, een organisatie die mentale problemen uit de taboesfeer wil halen. William zegt onder andere: "Iedereen kent dat gevoel dat het leven je te veel wordt. Je voelt je gestrest, angstig en je slaapt slecht." Waarop Harry aanvult: "Je denkt dat je niets aan de situatie kunt veranderen."

William & Harry: komt het nog goed tussen die twee?

Inmiddels is gebleken dat ze het in zekere zin ook over zichzelf hadden. Harry en zijn vrouw Meghan stelden zich kwetsbaar op in een documentaire over hun bezoek aan Zuid-Afrika. Dat leverde hen zowel bijval als kritiek op én een onverwachte reactie van William. "Ik hoop dat het goed met hen gaat en ik maak me zorgen," liet hij via een paleisbron liet weten. Intussen hoopt iedereen die weet hoe hecht ze samen kunnen zijn, zoals hier in 2014, dat ze de draad weer kunnen oppikken.  

William & Harry: komt het nog goed tussen die twee?

In de documentaire bevestigde Harry dat het al een tijdje niet zo lekker gaat tussen de broers, die ooit zo close waren. "Als broers heb je goede en slechte dagen," aldus de hertog van Sussex. "Onder alle druk gebeuren er weleens dingen. We zien elkaar niet meer zo vaak als vroeger, maar ik hou erg veel van hem. We bewandelen nu verschillende paden."

William & Harry: komt het nog goed tussen die twee?

Het is triest om te zien dat de jongens die samen opgroeiden, elkaar zo graag plaagden en als geen ander weten wat het is om deel uit te maken van de koninklijke familie, elkaar kwijt zijn geraakt. Het breekpunt was in de nazomer van 2018, toen Harry al heel zeker wist verder te willen met Meghan en William vond dat hij veel te hard van stapel liep met een vrouw die hij nog niet zo lang kende. Harry voelde zich in de steek gelaten door zijn vertrouweling, William ervoer het vervolgens als afwijzing dat Harry en Meghan alles anders wilde doen dan Catherine en hij en bovendien extra afstand creëerden door weg te gaan uit Londen.

William & Harry: komt het nog goed tussen die twee?

Hoe nu verder? Dit is niet in een paar dagen weer recht te trekken, maar er is ook geen reden om te denken dat het nooit meer goed komt. Harry en Meghan beginnen over een paar weken aan een time-out van anderhalve maand die ongetwijfeld ruimte biedt om alles eens op een rij te zetten. En William kan koppig zijn, maar is niet wrokkig: rond de kerst komen ze elkaar ongetwijfeld weer tegen in familieverband.

William & Harry: komt het nog goed tussen die twee?

Dat kan een goed moment zijn om en petit comité het een en ander uit te praten en te accepteren dat ze het eens zijn over het oneens zijn. En af te spreken om weer gewoon met elkaar te praten in plaats van via de media, met hopelijk in hun achterhoofd dat deze aanpak voor hun ouders ook niet echt lekker heeft uitgepakt.

Foto's (c) ANP   

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in