Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Wat doen al die royals toch bij het WEF in Davos?

Het WEF staat niet bekend om grote doorbraken, het is vooral een enorme netwerkborrel die door zowel links als rechts met argusogen wordt bekeken

maxima angela merkel prins william wef davos 2019

Levert deze geheimzinnige praatclub eigenlijk ooit iets op?

Het is deze week druk in Davos, waar 2700 mensen uit 130 landen, onder wie vijftig regeringsleiders, tweehonderd ministers en vijftienhonderd ondernemers, evenals leiders van internationale organisaties en ngo’s, samenkomen.

Ze discussiëren er op het World Economic Forum (WEF) over het thema 'Samenwerken in een gefragmenteerde wereld'. Denk daarbij aan onderwerpen als oorlog in Oekraïne, klimaatverandering, de relatie met China, cryptomunten en inflatie, sancties en energietransitie.

Niets poetsen, maar praten

Of het iets oplevert is onduidelijk. Het WEF staat niet bekend om grote doorbraken of verdragen, het is vooral een enorme lobby'ende netwerkborrel die door zowel links als rechts met argusogen wordt bekeken. Het is dan ook schijnheilig om bekommerde dingen te zeggen over klimaatverandering en vergroening op een forum waarvan nogal wat deelnemers per privéjet arriveren.

Privéjets galore

Greenpeace liet becijferen dat er tijdens het vorige WEF ruim duizend privéjets van en naar luchthavens in de omgeving vlogen, twee keer zoveel als normaal. Omdat een deel van de vluchten van ver komt, is de CO2-uitstoot in een Davos-week het viervoudige van een doorsnee week. Greenpeace noemt de 'privéjet-bonanza' een 'onsmakelijk lesje hypocrisie', ook omdat het WEF klimaatdoelstellingen hoog in het vaandel heeft, zo meldt NRC.

Welvaartsverschillen

De rijkdom die tijdelijk in Davos geconcentreerd is, wordt elk jaar door Oxfam Novib aangegrepen om welvaartsverschillen aan de kaak te stellen. Tussen 2019 en eind 2021 kwam 63 procent van alle nieuw gecreëerde rijkdom terecht bij de rijkste 1 procent, blijkt uit het nieuwe ongelijkheidsrapport. Slechts tien procent van de nieuwe rijkdom kwam terecht bij 90 procent van de bevolking. Tegelijkertijd zien 1,7 miljard werkenden de inflatie harder stijgen dan hun lonen en lijden 820 miljoen mensen honger.

Alpenfeestje

Er zijn dus genoeg redenen om kritisch te zijn op dit Alpenfestijn zonder er meteen allerlei complottheorieën bij te slepen. Maar het vreemdste is toch de aanwezigheid van menig royal tussen de diplomaten, ondernemers en politici. In Europa zijn alleen nog constitutionele monarchieën over, die een belangrijke symboolfunctie hebben, maar geen (politieke) macht, met uitzondering van Liechtenstein dat er nog een beetje tegen aan schurkt.

Royals in Davos: waarom?

Erfprins Alois van Liechtenstein is er dan ook te vinden, maar ook koningin Máxima,  koning Filip en koningin Mathilde van België, prins Albert van Monaco, prins Faisal en prinses Reema van Saoedi-Arabië, erfprins Guillaume van Luxemburg, prins Daniel van Zweden en prinses Beatrice van York lopen er rond.

Netwerkmomentjes

Bij sommigen hebben we een min of meer logische reden kunnen vinden. Máxima is er in haar VN-rol, voor onder andere het 'Financial Inclusion Beyond Access' panel. Milieuprins Albert schuift aan bij het 'Unpacking the Polar Crisis' panel. En prins Daniel sluit aan hij het 'Open Forum: Nature Heals' wat goed past bij zijn charity's. Maar zo'n bijeenkomst is niet dagvullend, dus de tijd die overblijft, gaat dan toch op aan wandelgangen, bilateraaltjes en andere weinig transparante netwerkmomenten.

Elitaire praatfeest

Tel daar bij op dat al die discussies al 53 jaar geen meetbare resultaten hebben opgeleverd en dat het vooral een praatfeest voor de elite is, en het is geen wonder dat er zoveel complottheorieën zijn over het forum. Dat zichzelf overigens vooral ziet als een coördinator om partijen bij elkaar te brengen om grensoverschrijdende problemen aan te pakken.

Complottheorieën

Wat nobel klinkt, maar toch iets schimmigs houdt: de rijkste, machtigste spelers ter wereld komen bij elkaar, zonder verantwoording af te leggen. Ze maken keuzes en zetten dingen in gang. Ook is het evenement niet toegankelijk voor mensen die geen uitnodiging hebben. Doordat het niet duidelijk is wat er achter die gesloten deuren plaatsvindt, ontstaat een schimmige sfeer rond het evenement. Dat wringt onder buitenstaanders en werkt complottheorieën in de hand.

Publieke verantwoording

"Hierdoor ontstaat de schijn dat deelnemers aan het WEF er vooral zitten om de belangen van de grote bedrijven en de ngo's te dienen," zegt Bob de Wit, hoogleraar strategische studies aan de Nyenrode Business Universiteit, tegen Nu.nl. "Ze leggen geen verantwoording af aan burgers en het mkb. Daardoor hebben ze alles wat er over het WEF wordt geroepen aan zichzelf te danken. Als je die coördinerende rol naar je toetrekt, maar niet de publieke verantwoording maakt, dan roep je dit over je af. Dit hebben ze zelf gecreëerd." Royals, zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben.

De openingsfoto met koningin Máxima, Angela Merkel en prins William is uit 2019.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Royalty
  • Getty Images