WA: ‘De bedreiging van Amalia vreet aan ons’

Een openhartige koning over de situatie rondom prinses Amalia, hoe de meiden er onderling mee omgaan en hoe de toekomst eruitziet.

WA Amalia Máxima Koningsdag
© Brunopress

Dat de bedreigingen aan het adres van prinses Amalia de Oranjes niet in de koude kleren zijn gaan zitten, werd de afgelopen maanden keer op keer duidelijk. We zagen koningin Máxima tegen de tranen vechten en ook Amalia sprak emotioneel na het bezoek aan de Cariben over hoe moeilijk ze het had.

En hoewel we natuurlijk niet weten hoe de situatie nu is, heeft de koning zich in de tiende en laatste aflevering van de podcast Door de ogen van de koning ook weer uitgesproken over de vreselijke situatie.

‘Het heeft er hard ingehakt’

“Het heeft er in ons persoonlijk leven heel hard ingehakt”, aldus Willem-Alexander. “Dat vreet wel aan je als ouders hoor. Als je ziet dat je kinderen van een dag op de andere gewoon niks meer mogen, niks meer kunnen doen, binnen zitten. De onzekerheid, de onvrijheid, dat is niet zoals je je kinderen wil opvoeden en wat je kinderen wil meegeven.”

Amalia praat er goed over met haar ouders, zegt de koning in de podcast, die al flink wat weken geleden is opgenomen. “Maar het geeft geen levensvreugde of iets. Daarom moet het zo snel mogelijk over zijn.”

WA Amalia
© RVD

Hoge lat

De koning praat met Edwin Evers ook over Amalia’s toekomst, en hoe hij haar daarvoor probeert klaar te stomen. “Het is mijn eerste doel om mijn ambt in een betere toestand over te dragen dan hoe ik het heb overgenomen. Bij mij ligt de lat dus heel hoog met mijn moeder.”

Amalia doet wel al haar uiterste best. “Het leuke is dat ik heel veel herken, ook in de vragen en twijfels die Amalia soms heeft.” Ze heeft het koningschap “geaccepteerd, maar nog niet omarmd”, stelt de koning. “Dat is een proces, dat gaat ook niet op een moment. Wat je gaat worden uiteindelijk, dat staat vast. Maar hoe je het gaat worden, dat staat niet vast.”

Lieve zussen

Dat Amalia de eerstgeborene is, zorgt volgens de koning niet voor gedoe tussen de zussen, al is Alexia wel degelijk heel blij dat zijn het niet gaat worden.

Koningsdag 2023
© Brunopress

“Alexia is heel erg vergelijkbaar met vroeger bij mij. Ik heb ooit een keer in een interview gezegd bij Renate Rubinstein, toen ik 18 werd, in een boekje, dat mijn broer Friso zei: ‘je mag hem wel in elkaar slaan, maar niet doodslaan want dan moet ik het doen’. Dat herhaalt zich in de volgende generatie.”

“Alexia zegt Amalia in alles te ondersteunen maar vooral heel blij te zijn dat zij het niet hoeft over te nemen. Dus qua zussen zijn ze ontzettend lief voor elkaar, ze ondersteunen elkaar. En het feit dat Amalia staatsrechtelijk een andere positie heeft dan de andere twee heeft voor zover ik kan zien geen invloed op de dynamiek in huis.’’

‘Hey papa’

Overigens was het niet alleen Willem-Alexander die aan het woord was in de podcastaflevering. Ook prinses Amalia kwam nog even langs, in de vorm van een voice-memo.

“Hey papa. Ik moest laatst nog denken aan de tijd dat ik met Fredje op die kleine springwedstrijdjes van de pony’s reed en dat je jezelf omdoopte tot barragecoach. Nou reed ik natuurlijk geen barrage op tijd op dat moment maar als ik misschien over een paar maanden weer mag en weer daadwerkelijk die barrage moet rijden, zou ik toch graag weer jouw tips willen. Dus wat kun jij mij meegeven uit jouw eigen tijd toen jij three day eventing deed en zou je misschien binnenkort weer met mij mee willen als mijn barragecoach? Zou ik ontzettend gezellig vinden. Dikke zoen.’’

De laatste aflevering van Door de ogen van de koning is hier te beluisteren.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in