/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F03%2FcMlcaWwWtzI3pd1742981198.jpg)
Volgens Harry, die niet alleen opstapt, maar samen met zijn medeoprichter en andere bestuursleden, was de relatie tussen het bestuur van de liefdadigheidsorganisatie en de voorzitter van de stichting 'onherstelbaar verstoord'. Dit leidde tot een 'onhoudbare situatie'.
Serieuze beschuldigingen
Het verhaal draait voornamelijk om Sophie Chandauka, een in Zimbabwe geboren advocaat die vorig jaar werd benoemd tot voorzitter van de stichting. Deze benoeming zou niet goed zijn gevallen bij sommige bestuursleden, die naar verluidt wilden dat ze haar functie zou neerleggen. Volgens Sophie was er echter veel meer aan de hand dan alleen de onvrede over haar benoeming.
Ze liet in een verklaring weten dat er sprake was van een 'doofpotaffaire'. Ze beschuldigt de prins van machtsmisbruik, pesten, intimidatie, vrouwenhaat en zwarte vrouwenhaat. Chandauka stelt dat de betrokkenen zichzelf in de slachtofferrol zouden plaatsen en de pers zouden gebruiken om anderen te schaden.

Ze benadrukt dat ze niet zomaar een ‘prestigeproject’ is dat ze achter zich kan laten wanneer ze ter verantwoording wordt geroepen. Sophie, die zich trots voelt over haar Afrikaanse afkomst en haar wereldklasse-opleiding en carrière, zegt dat ze niet bereid is zich te laten intimideren. Ze staat op voor vrouwen die niet dezelfde middelen of kansen hebben als zij: "Ik ben een Afrikaan die het voorrecht heeft gehad van een opleiding en carrière van wereldklasse. Ik laat me niet intimideren. Ik moet ergens voor staan. Ik sta voor die andere vrouwen die niet de middelen hebben."
Sentebale
De stichting Sentebale werd in 2006 opgericht door prins Harry en prins Seeiso van Lesotho, met als doel het bestrijden van armoede en aids onder Afrikaanse weeskinderen, met een focus op Lesotho en Botswana. Harry richtte de organisatie op ter nagedachtenis aan zijn overleden moeder, prinses Diana, die zelf ook bekend stond om haar betrokkenheid bij liefdadigheidswerk.
- RTL Boulevard
- NL Beeld