Sint Maarten: pakkenparade, plexischoenen en rampscenario’s

Kom maar op: twee dagen op Sint Maarten.

Sint Maarten Oranjes

Here they go again: na een wervelwind van een week op de ABC-eilanden (en twee dagen vrijaf waarbij er volgens koningin Máxima zeker gezwommen zou worden) zijn deze week de Bovenwindse Eilanden aan de beurt.

Willem-Alexander, Máxima en Amalia zijn zojuist geland op regenachtig Princess Juliana International Airport (blijft leuk) op Sint Maarten. Daar krijgen ze in twee dagen een bliksemtoer over het eiland. Met vandaag de nadruk op de opbouw van het land na de verwoestingen van orkaan Irma in september 2017.

In het licht van de aardbevingen in Turkije en Syrië is natuurgeweld sowieso in iedereens gedachten vandaag. Ook in dat van het koningspaar en de Prinses van Oranje.

De luchthaven zelf is daarbij de eerste locatie die de royals vandaag aandoen, want die wordt nog altijd druk herbouwd. Zo’n zichzelf invliegende koning zullen ze op prijs stellen op het vliegveld. En hij heeft net van bovenaf kunnen zien hoe het gaat met de voortgang.

Er wordt vandaag ook een bezoek gebracht aan hulp- en rampenbestrijdingsdiensten en WA, Máxima en Amalia doen zelfs mee aan een rampenoefening. Dat – en zo'n tour met kekke veiligheidshelm – vraagt natuurlijk om een andere kledingtactiek. Gelukkig is daar over nagedacht.

Amalia WA veiligheidshelm

De Oranjes zijn vandaag alledrie in pak voor de serieuze rondleidingen (en ook wel handig voor zo’n rampenoefening, al zullen de hakken dan vast uit moeten). Máxima in het wit (niet haar bekende Massimo Dutti trouwens) met bloemenkroontje en plexischoenen. Amalia in crème en Willem-Alexander in (konings)blauw.

Máxima Sint Maarten

Ze gaan later vandaag ook nog langs bij het lokale ziekenhuis, waar ook veel patiënten van Sint Eustatius en Saba terecht komen. Ze spreken met ministers. En ze ontmoeten locals.

Máxima plexischoen

Het middagprogramma (in Nederland is het dan al lang avond natuurlijk) heeft een vrolijkere inborst trouwens: dan verruilen de Oranjes de wederopbouw voor het wederopbouw met een kunstzinnig tintje. Ze wandelen dan de muurschilderingenroute Color Me SXM, die leegstaande en beschadigde panden opvrolijken.

Prinses Amalia mag hiervoor zelf nog even de verfspuit in de hand nemen, voor een leuk stukje Oranje-geschiedenis op Sint Maarten. Waarna het gezin de Boardwalk opgaat om te genieten van kraampjes en optredens.

Máxima Sint Maarten

En ja: morgen begint het gewoon weer allemaal opnieuw. De reis duurt nog tot donderdag, dus stay tuned voor meer leuks van de royals.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in