Sarah Ferguson: 'Niemand heeft zin in een chagrijnige prinses'

Sarah Ferguson, hertogin van York

De hertogin van York over haar dochters, prins Andrew en de corgi's van de Queen.

Sarah Ferguson, hertogin van York, weet wel het een en ander van vallen en weer opstaan. Inmiddels is ze 63, oma van twee kleinkinderen en na een riant aantal schandalen in rustiger vaarwater beland: haar romans verkopen zo goed dat ze zichzelf bestseller auteur mag noemen, de tijd van schulden lijkt achter haar te liggen en is een soort unieke insider van de Windsors gebleven, hoewel ze al sinds de jaren negentig geen lid meer is van de koninklijke familie.

Succesvolle kinderboeken had ze al op haar naam staan, haar tweede roman voor volwassenen, staat op het punt van uitkomen. A Most Intriguing Lady is een historische roman met een vleugje whodunnit die ze net als haar eerste boek samen schreef met Marguerite Kaye. "Ik hou van de belofte van een feelgood fix," zegt ze over het genre in The Telegraph. "Ik hou van dingen vieren, ik hou van romantiek, ik hou van alles wat me vreugde brengt."

Sarah Ferguson, hertogin van York beatrice eugenie
© Getty Images

In die zin omarmt ze ook haar jaren als royal: "De droom van elk meisje is een prinses te zijn en ik was een prinses. Ik heb van elke minuut genoten. In die functie is het je werk om die droom intact te houden. Zoals ik tegen mijn eigen dochters zeg: 'Zelfs als je alleen maar de deur uitloopt, zorg dat je vriendelijk kijkt. Hou dat in ere. Niemand heeft zin in een chagrijnige prinses."

Sarah Ferguson, hertogin van York queen
© Getty Images

Sarah lijkt hierbij geïnspireerd door de Queen. Ze had een goede band met koningin Elizabeth. Die keurde weliswaar haar capriolen af, maar vond haar wel een goede moeder van prinsessen Beatrice en Eugenie en hield haar om die reden na de scheiding binnenboord.

"Ze was in staat om chaos volledig te verdunnen," zegt Sarah over de Queen. "En toch door te gaan. En toch te blijven glimlachen. En toch alles te doorstaan wat ze moest doorstaan."

Sarah Ferguson, hertogin van York queen
© Getty Images

Fergie is dankbaar voor de tijd die ze samen met haar ex-schoonmoeder (hier in 1987) heeft kunnen doorbrengen. "Ook omdat haar arme zoon (Andrew) de laatste drie jaar zulke stormachtige tijden heeft doorgemaakt. Ik geloof dat HM erg opgelucht was dat ik haar met hem kon helpen, dat heeft ons nog nader tot elkaar gebracht. Maar ik heb haar altijd bewonderd en geadoreerd. Ze was meer een moeder voor me dan mijn eigen moeder."

Sarah Ferguson, hertogin van York andrew
© Getty Images

Sarah is loyaal gebleven aan Andrew, ook toen hij zijn titels en zijn status verloor: ze wonen inmiddels al weer jaren samen in de Royal Lodge. Samen met hun dochters is ze een van de weinige sociale contacten die de gecancelde prins nog heeft, sinds de fall-out van het Virginia Giuffre-schandaal. "Ik vind het erg verdrietig om te zien wat hij heeft moeten doorstaan," zegt ze. "Perceptie kan iemand maken of breken. Ik kan ziet wat perfectie heeft gedaan met een erg aardige man."

Sarah Ferguson, hertogin van York
© Sarah Ferguson

Hun kleinkinderen August en Sienna bieden wat afleiding, naast de honden. Ze hadden zelf al Norfolk terriërs en namen de laatste corgi's van de Queen in huis na haar dood. "Elke dag kijk ik naar Muick en Sandy en wil ik 'Alles is oké' tegen ze zeggen," zegt Sarah. "HM was gewend om hen kleine stukjes van haar digestives te geven, dus na de lunch breek ik nu zo'n biscuitje voor hen in stukjes, om bewust ook dat geluid te maken."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in