Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Royal Drama: Meghan, Harry en de Windsors

We praten je even bij over, nou ja, álles 👑🤦🏻‍♀️ In afwachting van het interview van Oprah Winfrey met prins Harry en hertogin Meghan is het bij de Britse koninklijke familie vooralsnog 'business as usual'. Het is op 8 maart Commonwealth Day, normaal gesproken een viering van het Gemenebest-dag m...

Royal Drama:  Meghan, Harry en de Windsors

We praten je even bij over, nou ja, álles ???‍♀️

In afwachting van het interview van Oprah Winfrey met prins Harry en hertogin Meghan is het bij de Britse koninklijke familie vooralsnog 'business as usual'.

Het is op 8 maart Commonwealth Day, normaal gesproken een viering van het Gemenebest-dag met een kerkdienst en recepties.

Die zijn door covid-19 niet mogelijk, maar de eredivisie van de Windsors werkte mee aan de speciale tv-uitzending 'A Celebration for Commonwealth Day' die vanavond is uitgezonden, enkele uren voor Team Sussex haar zegje zal doen.

De Queen speechte en ook prins Charles...

...en Team Cambridge leverden een bijdrage, zoals alle leden dat de afgelopen dagen hebben gedaan, in een sterk staaltje Keep Calm and Carry On.

Het neemt niet weg dat het een wat beladen dag is: Commonwealth Day 2020 was het laatste moment waarop de familie bijeen was.

Harry en Meghan bezochten nog samen het Mountbatten Music Festival, waarna Meghan naar Canada vertrok waar hun zoontje Archie toen al was. Zij is sindsdien niet meer terug geweest, Harry volgde haar enkele dagen later.

Alle ogen zijn nu gericht op het twee uur durende interview waarvoor Oprah haar huid duur heeft verkocht: ze verdient er zo'n zeven miljoen euro mee. Team Sussex werkt volgens zender CBS belangeloos mee. Uit de delen die zijn vrijgegeven, blijkt dat Harry rust wilde voor zijn gezin en Meghan blij is nu voor zichzelf te kunnen spreken. Personeel van Kensington Palace kwam in The Times naar buiten met voorbeelden dat zowel Meghan als Harry zich hadden opgesteld als bully's. Waarop prompt vrienden van Meghan Twitter bestormden met een ware heiligverklaring van de hertogin.

En toen kwam Camilla Tominey, een van de beste royaltyverslaggevers die er is, van kwaliteitskrant The Telegraph, met nog meer onthullingen die ongemakkelijk leesvoer opleveren voor beide partijen en die duidelijk maken dat de claims van paleismedewerkers geen incidenten waren.    

Stafleden van Harry en Meghan werkten volgens de krant in een 'angstcultuur', werden stelselmatig vernederd in het bijzijn van hun collega's en regelmatig blootgesteld aan onredelijke eisen van zowel de prins als de hertogin.

'What Meghan wants, Meghan gets' was al lang voor de bruiloft het mantra van Team Sussex. De mensen die voor hen werkten omschreven de prins als 'Harry the Hostage'. "Iedereen wilde haar tevreden houden omdat dat Harry gelukkig maakte," zegt een medewerker in de Telegraph. "Doe wat je moet doen om het haar makkelijk te maken. We gaven allemaal heel veel om Harry. In tegenstelling tot de bewering dat ze niet gesteund werden, hebben we ons in allerlei bochten gewrongen om aan al hun wensen tegemoet te komen."

'Iedereen uit het verleden was een probleem', dus ook Meghan's ex-adviseur Gina Nelthorpe-Cowne die ze tegenkwamen bij een werkbezoek in Edinburg. "Het was het meest gênante moment uit mijn carrière," zegt een ex-medewerker die zag dat het PR-team van het paleis een buffer tegen Gina moest vormen, omdat Meghan geen oogcontact met haar wilde maken.

'Wie Meghan's 'visie' niet deelt, kan onmiddellijk gaan'

Nelthorpe-Cowne's naam dook later op in rechtbankdocumenten, waarin ze verklaarde dat ze onder druk was gezet door Jessica Mulroney (Meghans beste vriendin) om uitspraken die ze in de Mail on Sunday had gedaan te veranderen of terug te trekken. Gina zei onder andere over Meghan: "Kieskeurig, niet alleen als het aankomt op haar kleren, maar ook op haar collega's. Wie haar 'visie' niet deelt, kan onmiddellijk gaan." Na haar ontmoeting met Harry "maakte ze het me lastig," zegt Gina. "Meghan likes to move on."

Een anekdote uit de modewereld bevestigt dat de hertogin graag haar eigen koers vaart, op zich een eigenschap waar niets mis mee is. Maar: c'est le ton qui fait la musique. Een topstilist die was aanbevolen om wellicht eens mee te denken over kleding ging op gesprek. 'Hoe ging het?' vroeg voormalig Britse Vogue hoofdredacteur Alexandra Shulman haar. Het antwoord luidde: 'Het was The Devil Wears Prada en ik was niet Meryl Streep.'  

Voor de bruiloft was de Sussex Staf al gewend aan 'emailbombardementen' van Meghan en Harry. 'Het laatste wat we doen voor we gaan slapen is antwoorden op hun verzoeken en het eerste wat we in de ochtend doen is antwoorden op hun verzoeken. Weekenden, vakanties, er waren geen grenzen. Ze leven altijd via hun telefoon.'

Er zijn mensen die zeggen dat sommige stafleden Meghan's 'Amerikaanse werkethos' niet konden bijbenen. Een intieme vriend van Meghan denkt dat het een vorm van racisme was: 'Geen vrouw van kleur in een senior positie die er niet van is beschuldigd te boos, te eng of te wat-dan-ook te zijn op de werkvloer.'

Toch bleef het 'screaming and shouting' niet beperkt tot medewerkers, ook Meghans schoonzus Kate – destijds nog aan het ontzwangeren van Louis – raakte in tranen bij een passessie, toen haar dochter en aanstaand bruidsmeisje prinses Charlotte niet in het jurkje paste 'en er eisen werden gesteld aan wanneer de volgende passessies zouden zijn.'

Dat de schoonzusjes teveel verschilden om hartsvriendinnen te worden, was toen al duidelijk. De hertogin van Cambridge probeerde wel sociale dingen te organiseren en nodigde Meghan onder andere uit voor Wimbledon, maar 'het gevoel overheerste dat Meghan nooit echt vriendinnen wilde worden.' Van de Cambridge'jes is op hun beurt bekend dat ze afstandelijk kunnen overkomen en vaak voor langere tijd geen contact opnemen. Het is goed mogelijk dat ook Kate simpelweg is afgehaakt. 

Prins William leek al het drama rond Harry en Meghan bovendien wel een aangename bliksemafleider te vinden van zijn eigen, soms veeleisende gedrag. "Bullying zit er diep ingebakken, in alle Royal Households," zo meldt een ingewijde in The Telegraph. "Het gedoe met Meghan is een schande, maar geen geïsoleerd geval. Ze sluiten je buiten, ondermijnen je, praten neerbuigend tegen je. Het ene moment hoor je erbij, even later ben je persona non grata. Sommige medewerkers hebben een speciale status. Ik heb nooit eerder zulk gedrag gezien. Ik wou dat ik nooit achter het gordijn had kunnen kijken."  

Het organiseren van de bruiloft was een uitputtingsslag. "Ze wilden hetzelfde, aan de inflatie aangepaste budget als William en Kate, Meghan kreeg het koor dat ze wilde (het moest elf twaalf versies van Stand By Me instuderen voor het stel tevreden was met het arrangement), de jurk, de rondrit per koets, de tiara. Ze kreeg alles wat ze wilde, maar het was nooit genoeg. Ze zocht voortdurend naar redenen om te kunnen zeggen dat ze tekort werd gedaan. Ze was vanaf het begin uit op drama."

Meghan mag dan later tegen Tom Brady hebben gezegd 'dat niet veel mensen aan me hebben gevraagd hoe het met mij gaat', destijds deed iedereen zijn best hen te helpen. 'Ook omdat zowel Harry als Meghan soms in tranen waren om het gedoe rond haar vader, die uiteindelijk niet naar de bruiloft kwam.' 

Opmerkelijk detail: Meghan had Oprah slechts één keer vluchtig ontmoet toen ze haar met vooruitziende blik uitnodigde voor de Royal Wedding. 

Na de huwelijksreis verzuurde het werkklimaat in Kensington Palace snel verder. Meghan was te slim, te onafhankelijk en te gewend aan zelf haar leven inrichten om zich te schikken naar de suggesties van 'de pakken', zoals de hoge medewerkers van het hof al door prinses Diana werden omschreven. 

'Het gevoel overheerste dat ze gewoon geen advies wilden aannemen en erop stonden alles op hun manier te doen. Niemand, van de meest senior medewerker tot de jongste bediende, lag niet voortdurend onder vuur.'

Het leidde tot een hoog verloop van personeel, waarna de Sussex'jes nog meer druk uitoefenden op hun PR-team, 'om van de negatieve koppen in de kranten positiever te maken. 'Wat mensen niet begrijpen is dat Harry's mediahaat een van de belangrijkste dingen in zijn leven is. Het definieert hem. Hun versie is altijd: 'Het is de schuld van de pers, niet van ons.'

Het vormde een schril contrast met de aardige dingen die Meghan soms deed, zoals bloemen en zelfs sieraden kopen voor de vrouwelijke leden van hun staf. Maar de aanhoudende wrijving betekende ook het begin van het einde. Harry en Meghan vertrouwden vaker op hun Amerikaanse adviseurs dan op die van het paleis en 'opereerden steeds meer in een silo'.

Een splitsing in een eigen Royal Household was onvermijdelijk, wat niet heel lang daarna leidde tot de Sussexit, waarin Harry en Meghan het koninklijk huis verlieten om 'financieel onafhankelijk' te worden in Californië.

In het twee uur durende interview met Oprah zullen de hertog en hertogin hun kant van het verhaal vertellen. Welke versie het meest geloofwaardig is, kun je zelf beoordelen: het is morgen te zien bij de VRT en dinsdag bij Net5. Op Nouveau.nl lees je uiteraard al veel eerder samenvattingen van het spraakmakende gesprek.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in