• Royalty

Prinses Laurentien (50) is jarig!

Door Elise Dubois
Prinses Laurentien (50) is jarig!

Mijlpaal voor prinses Laurentien: ze wordt vandaag 50 jaar. In een eerder interview zei ze dat ze er naar uitkeek: "Ik voel me energiek en ik vind het ook wel grappig om vijftig te worden."

De prinses, getrouwd met prins Constantijn, is het schoolvoorbeeld van een moderne medior en een moderne royal. Hoewel ze lid is van het Koninklijk Huis, krijgen zij noch haar man een toelage. Ze verdient haar eigen geld door middel van diverse functies. "Ik krijg daar veel energie van," zegt ze. "En het houdt me scherp."

CV vol prachtige functies

Laurentien 50 1

Naast Laurentiens activiteiten als lid van het Koninklijk Huis is de prinses, opgeleid als communicatiespecialist, onder andere Fellow bij de European Climate Foundation. Special Advisor voor Rewilding Europe en Senior adviseur bij de Haven van Rotterdam. Daarnaast is ze president van Fauna en Flora International, een internationale natuurbeschermingsorganisatie, waar ze al sinds 2003 bij betrokken is.

Laurentien is een chique dame

[sm-video-embed]

[/sm-video-embed]

Het bekendst is de prinses om haar inzet voor laaggeletterden. Zo is ze erevoorzitter van Stichting Lezen & Schrijven en probeert ook op Europees niveau het probleem aan te pakken als UNESCO Special Envoy on Literacy and Development. “Laaggeletterdheid heeft grote negatieve invloed op kwaliteit van leven en de gezondheid van deze mensen," zegt ze. "Functionele gezondheidsvaardigheden, het kunnen lezen en schrijven, zijn belangrijke voorwaarden om communicatief, kritisch en dus gezondheidsvaardig te zijn.” Zo praat ze ook echt: Laurentien is een héél chique dame.

Nieuw boek: 'Nog lang en gelukkig'

Laurentien 50 Jeroen Smit boek

Naast de Mr. Finney kinderboeken schreef ze onlangs samen met journalist Jeroen Smit het boek ‘Nog lang en gelukkig’. Hiervoor spraken de auteurs met mensen in leidende functies over hun dilemma’s, zorgen en twijfels. Aan het woord komen onder anderen Neelie Kroes, Marc Bolland (Marks & Spencer), Ben van Beurden (Shell), eurocommissaris Frans Timmermans, burgemeester Ahmed Aboutaleb en Paul Polman (Unilever).

Teamwork binnen de familie

Laurentien 50 Eloise leest voor

Vervolgens werden voor 'Nog lang en gelukkig' hun antwoorden voorgelegd aan negentien kinderen tussen negen en twaalf jaar oud. Hen werd advies gevraagd. “Hun intuïtieve, heldere wijsheid helpt volwassenen om anders te denken”, aldus de prinses. Dochter Eloïse las bij de presentatie een stukje voor.

Moeder van al wat grotere kinderen

Laurentien 50 boekpresentatie

Zelf heeft Laurentien al wat grotere kinderen: Eloise (13) gaat naar het Van Maerlandt in Den Haag. Claus Casimir (12) zal na de zomer doorstromen naar een brugklas en ook Leonore (9) heeft de leeftijd waarop de prinses weer wat meer armslag krijgt voor haar werkzaamheden. Plannen om het rustiger aan te doen heeft ze vooralsnog niet, ze lijkt eerder zin te hebben om te diepte in te gaan: "Het gaat er vooral om: hoe ga ik mijn leven inrichten, wat ga ik doen en waar kan ik impact maken nadat ik vijftig ben."