Prinses Delphine had anorexia: 'Ik woog nog maar 28 kilo'

prinses Delphine Belgie

Prinses Delphine van België heeft in totaal zo’n zes jaar met anorexia nervosa geworsteld.

"Het werd steeds erger," zei ze in het radioprogramma Goeiemorgen morgen. "Als tiener ontwikkelde ik anorexia. Ik kon de chaos rondom mij niet aan, en het enige dat ik nog onder controle had, was mijn voeding. Dus koos ik ervoor om te stoppen met eten. Ik wist niet wat er aan het gebeuren was met mij, want ik had nog nooit van het woord anorexia gehoord."

Orgaanfalen

Toen ze vijftien jaar oud was bereikte ze uiteindelijk een dieptepunt. "Mijn organen waren het aan het begeven," aldus Delphine die destijds nog maar 28 kilo woog. "Ik ben toen bijna gestorven."

De dokters wilden Delphine in het ziekenhuis opnemen, maar dat was volgens haar psycholoog geen goed idee. Die vertrouwde op ‘haar wilskracht’ om beter te worden. "Stap voor stap ging het iets beter."

Kunstacademie

Dankzij de kunstacademie ging het uiteindelijk echt de goede kant op met de prinses. "De dag dat ik daar kwam werd ik beter," zegt ze. "Ik kreeg de kans mezelf uit te drukken in kunst. Dat is waarom ik nu ook zo in kunst geloof."

Controle

In Delphine: mijn verhaal, de driedelige docuserie over het leven van de prinses, vertelde ze ook al openhartig over haar eetstoornis. "Ik denk dat het mijn manier was om controle te behouden. Omdat alles rondom mij al oncontroleerbaar was. Ik was toen 13 of 14 jaar oud. De dokters vertelden mijn moeder dat mijn hart verzwakt was, omdat ik te mager was en veel ondergewicht had. Er bleef niet veel van mij over."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in