Prinses Amalia maakt kennis met de krijgsmacht!

Private Van Oranje reporting for duty.

Door Ella Vermeulen
amalia marine

Het was meer de vraag wanneer dan of kroonprinses Amalia eens zou kennismaken met de strijdkrachten, waar ze later in naam de opperbevelhebber van wordt. In navolging van prinses Ingrid Alexandra van Noorwegen, die daar de krijgsmacht verkende, en kroonprinses Elisabeth die zelfs een jaar militaire academie volgde, is nu ook Amalia druk geweest met de stoere versie van Ter Land, Ter Zee en In de Lucht.

amalia luchtmacht
© RVD

De Prinses van Oranje heeft het afgelopen jaar kennisgemaakt met drie onderdelen van de Nederlandse krijgsmacht. Ter gelegenheid van haar achttiende verjaardag werd haar door Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim een eerste aangeboden met de Koninklijke Luchtmacht, de Koninklijke Landmacht en de Koninklijke Marine.

amalia luchtmacht
© RVD

Amalia bezocht in april vliegbasis Volkel en vloog mee met een trainingsvlucht van een F-16 van de Koninklijke Luchtmacht.

amalia luchtmacht
© RVD

Tijdens deze vlucht leerde ze  over de inzet inzet van de F-16 als wapenplatform tegen gronddoelen en tegen vliegtuigen.

amalia luchtmacht
© RVD

Voorafgaand aan de vlucht kreeg ze uitleg bij een F-16 simulator. En na afloop sprak zij met betrokken militairen en medewerkers.

amalia landmacht
© RVD

In Darp bezocht de Prinses in juni de 43 gemechaniseerde brigade, de heavy infantry brigade van de Koninklijke Landmacht.

amalia landmacht
© RVD

Zij maakte daar een rit in een Leopard gevechtstank om te ervaren hoe het is om te werken met deze zwaar gepantserde voertuigen.

Amalia landmacht
© RVD

En dat zag er best wel badass uit.

amalia landmacht
© RVD

Daarnaast ontmoette zij militairen van het Duits-Nederlandse 414 Tankbataljon.

amalia landmacht
© RVD

Deze Nederlandse militairen zijn ingedeeld bij het Cavalerieregiment, dat de naam draagt van de Prinses van Oranje: ‘Regiment Huzaren Prinses Catharina Amalia’. Thuiswedstrijdje!  

Amalia Marine
© RVD

In Den Helder bezocht de Prinses in augustus de Koninklijke Marine, het krijgsmachtonderdeel waar haar vader is gestart met zijn opleiding.

Amalia Marine
© RVD

Ze werd hier ontvangen bij de onderzeedienst en ging aan boord van Zr.Ms. Zeeleeuw.

Amalia Marine
© RVD

Tijdens een tocht onder water heeft de Prinses samen met de bemanning de traditionele Indische rijsttafel gegeten, kreeg ze een rondleiding en uitleg over het leven onder water.

Amalia Marine
© RVD

Zr.Ms. Zeeleeuw is een van de vier onderzeeboten van de walrusklasse, onderdeel van de NAVO.

Amalia Marine
© RVD

Prinses Amalia heeft onder begeleiding de onderzeeboot bestuurd en boven water laten komen.

Amalia Marine
© RVD

Wat een ongelofelijk leuke snuffelstages moeten dit zijn geweest (en knap dat er eerder niets is uitgelekt  - well played, Oranjes!)

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in