Prins Joachim verhuist met zijn gezin naar Washington

De Deense prins lijkt de eer aan zichzelf te houden.

Door Ella Vermeulen
Joachim gezin

Voor het oog van de wereld lijkt alles te zijn gladgestreken aan het Deense hof. Dat kreeg nogal wat negatieve publiciteit na de titelrel, waarbij koningin Margrethe II nogal bruusk en tactloos de titels schrapte van de kinderen van haar tweede zoon prins Joachim.

deense royals
© Det Danske Kongehus

Uit zijn eerste huwelijk zijn dat Nikolai (23) en Felix (20), met Marie kreeg hij nog een zoon en een dochter. Ook Henrik (13) en Athena (10) zijn op 1 januari 2023 geen Koninklijke Hoogheid meer.

prinses Marie en prins joachim
© Getty Images

Dat het Koninklijk Huis verkleind zou worden en de meeste leden later voor zichzelf zullen moeten zorgen, dat was al bekend en geen van de betrokkenen deed daar moeilijk over. De nadruk ligt op de troonopvolger – kroonprins Frederik – en de beoogd troonopvolger, diens zoon Christian. De manier waarop het een en ander bekend werd gemaakt, wekte echter nogal wat wrevel op bij Joachim en Marie, die met snikkende kinderen thuis zaten.  

Felix, henrik athena
© HKH Prinses Marie

Joachim was in 2020 al naar Parijs verhuisd om daar een eigen leven op te bouwen als militair attaché. En het gezin gaat nu een nieuw avontuur aan: Joachim heeft volgens Deense media een nieuwe baan gekregen 'in de defensie-industrie' met als standplaats Washington. Dat betekent dat Marie en hij, én hun twee kinderen Henrik (13) en Athena (10) weer een nieuwe start zullen maken. Links prins Felix, hun halfbroer, die bij zijn moeder in Denemarken blijft.

margrethe denemarken
© Det Danske Kongehus

Het Deense hof heeft de exit overigens nog niet bevestigd. Eerder was al bekend geworden dat Margrethe geen familiekerst zal vieren in Marselisborg: Frederik en Mary gaan op familiebezoek in Australië en Tasmanië, Joachim en Marie trekken ook hun eigen plan. Zij gaan 'op een al veel eerder geplande verre reis'. Margrethe brengt de feestdagen door met haar zus prinses Benedikte en wat vrienden.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in