Dus hierom is prins Edward nog geen hertog van Edinburgh geworden

Door Ella Vermeulen
Prinses Charlotte

De titel zou naar de derde in de lijn van de troon gaan: prinses Charlotte.

De meeste royaltywatchers (en Windsors) waren ervanuit gegaan dat de titel hertog van Edinburgh, jaren gedragen door prins Philip, uiteindelijk naar prins Edward zou gaan. Het stond zelfs in zijn bio op de officiële website van het Britse Koninklijk Huis.

royals

De jongste zoon van koningin Elizabeth en prins Philip moest het bij zijn huwelijk doen met 'graaf van Wessex'. Hij is van onbesproken gedrag (in tegenstelling tot broer Andrew die nog altijd hertog van York is) en werkt als fulltime royal voor de Kroon.

royals

Het was helemaal niet gek geweest dit te belonen met de symbolische promotie tot hertog, ook al omdat hij veel taken van zijn vader over heeft genomen.  

Hertogin van Edinburgh

Koning Charles III heeft echter andere plannen. Volgens de Mail on Sunday bewaart hij de titel voor prinses Charlotte, de dochter van de prins en prinses van Wales, na prins William en prins George derde in de lijn voor de troon.

royals

Charles ziet het als een passende ode aan de in september overleden koningin Elizabeth, die hertogin van Edinburgh was en tegelijk als een manier om de lijn van opvolging te eren.

royals

De prestigieuze titel zou zo naar iemand gaan die heel dicht bij de Kroon staat. Zou de titel aan Edward zijn gegeven, dan zou ie te zijner tijd naar diens zoon James zijn gegaan, die als huidige 14de in de lijn van troonopvolging daar aanzienlijk verder vanaf staat.

royals

Toen Catherine zwanger was van haar eerste kind, werden de regels rond de opvolging aangepast, om een meisje dezelfde rechten te geven als een jongen. Deze aanpassing betekent dat Charlotte, als meisje geboren na een jongen, nu een sterkere positie heeft dan haar oudtante prinses Anne, die in de hiërarchie gepasseerd werd door jongere Andrew en Edward. Daarbij hoort een hoge, eigen titel.

Arme Wessex'jes...

Hoe logisch deze redenatie ook is, zeker in het licht van Charles' wens voor een klein, efficiënt Koninklijk Huis, voor Edward en Sophie is het best een beetje zuur. Insiders zeggen echter dat het stel er vrij relaxed onder is en dat er binnen de paleismuren nog wordt gepraat over een andere titel met iets minder status.

royals

Voor de jonger Wessex'jes maakt het niet uit:  James en zijn oudere zus Louise, die allebei de achternaam Mountbatten-Windsor dragen, zijn al hun hele leven voorbereid op het feit dat ze zich later zelf moeten redden.  

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in