• Royalty

Prins Andrew verder in het nauw

Prins Andrew verder in het nauw

De hertog van York zal moeten getuigen.

Na vele verzoeken om mee te werken en eindeloos wachten of de prins uit zichzelf zou aanbieden om te vertellen wat hij van de ranzige zaakjes van zijn vriend Jeffrey Epstein (de veroordeelde pedofiel die vorig jaar zelfmoord pleegde in zijn stel) wist, is Amerika er nu klaar mee en oefent pittige druk uit op de zaak.

Het US Department of Justice, moe van het dralen van Buckingham Palace, heeft het hof gepasseerd en is rechtstreeks naar het Home Office (het Britse Ministerie van Binnenlandse Zaken) gegaan met een “mutual legal assistance” (MLA) verzoek. Zo'n verzoek wordt alleen gedaan als er sprake is van strafbare feiten. De VS en het Verenigd Koninkrijk hebben daar in 1994 een verdrag over gesloten.

Wat betekent dit nu in de praktijk? Om te beginnen een diplomatieke nachtmerrie. Maar ook nóg meer problemen voor Andrew, hier met Epstein in Central Park. Als het ministerie instemt met het MLA-verzoek, heeft hij twee opties. De eerste is alsnog vrijwillig meewerken aan een verhoor en een verklaring afleggen. Dit zou niet onder ede gebeuren en is de gebruikelijke route voor iemand die getuige is van een misdrijf.

Prins Andrew verder in het nauw

Het Amerikaanse team dat probeert gerechtigheid te krijgen voor de vrouwen die Epstein als seksslavinnen liet werken is echter behoorlijk gefrustreerd over het gebrek aan medewerking van de tweede zoon van de Queen. Het kan aandringen op een tweede optie. In dat geval kan Andrew worden gevraagd  om onder ede te verklaren in het City of Westminster Magistrates’ Court.

Prins Andrew verder in het nauw

Weigert hij ook dat, dan kan hij gedwongen worden persoonlijk te verschijnen in een besloten zitting. In tegenstelling tot de Queen geniet de hertog van York geen soevereine onschendbaarheid en staat niet boven de wet, wel kan hij zwijgen om zichzelf niet te incrimineren. De reputatieschade voor het huis van York is inmiddels niet meer te overzien, maar Sarah en zijn dochters blijven loyaal.

De prins was sinds 1999 jarenlang bevriend met Epstein, maakte veelvuldig gebruik van diens 'gastvrijheid' en wordt in verband gebracht met seks met een destijds minderjarig meisje. Deze Virgina Roberts Giuffre is een van de sleutelfiguren in deze zaak, nog vier anderen willen tegen hem getuigen. In november 2019 legde Andrew zijn taken voor de Kroon neer na een rampzalig interview met de BBC.   

Prins Andrew verder in het nauw

Ruim een week geleden meldde de Sunday Times al dat Andrew nooit meer zal terugkeren in zijn voormalige royal rol. 'De Royal Family is niet van plan zijn terugtrekking uit het openbare leven te herzien,' zo meldde de krant die zich niet inlaat met roddels. De Queen en prins Charles zijn beiden zeer beducht dat Andrews halsstarrige weigering om mee te werken aan het onderzoek de reputatie van de koninklijke familie nog meer zou beschadigen. Andrews advocaten hebben nog geen reactie gegeven op de nieuwste ontwikkelingen.

Prins Andrew verder in het nauw

UPDATE 08-06-2020 Andrew ontkent dat hij niet mee zou werken en zegt tot drie keer toe zijn hulp te hebben aangeboden. De openbaar aanklager is vooralsnog niet onder de indruk.

Foto's (c) Brunopress, The Royal Family, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in