Prins Andrew: 'Ik heb de Queen teleurgesteld'

Door Ella Vermeulen
Prins Andrew: 'Ik heb de Queen teleurgesteld'

De hertog van York reageert op het aanhoudende schandaal.

In een interview met de BBC heeft prins Andrew, het derde kind van koningin Elizabeth en prins Philip, voor het eerst uitgebreid gesproken over het Jeffrey Epstein schandaal waarin hij al sinds 2010 in verwikkeld is. De veroordeeld pedofiel pleegde eerder dit jaar zelfmoord in zijn cel, Andrew was met hem bevriend en wordt ervan verwacht seks te hebben gehad met zeer jonge vrouwen, die Epstein leverde.

Prins Andrew: 'Ik heb de Queen teleurgesteld'

De prins zegt er veel spijt van te hebben dat hij na Epsteins eerste veroordeling nogmaals bij hem logeerde. "Dat is iets waarvoor ik mezelf dagelijks wil schoppen," zegt hij. "Omdat het niet past bij een lid van de koninklijke familie. We proberen te leven volgens de hoogste normen en waarden en ik heb de familie teleurgesteld, zo simpel is het."

Andrew ontkent dat hij seks heeft gehad met Virginia Roberts, zijn meest vocale aanklager, toen ze nog maar zeventien was.

Hij zegt dat hij haar zich niet eens herinnert, hoewel er een foto is waarop hij met zijn arm om haar heen geslagen staat. Volgens Virginia werd ze met Epsteins privéjet, de Lolita Express genaamd, naar Londen gevlogen om gemeenschap te hebben met de prins. Ze zou drie keer met hem naar bed zijn geweest: "Hij kent de waarheid en ik ken de waarheid. Hij verdient het om de gevangenis in te gaan."

Prins Andrew: 'Ik heb de Queen teleurgesteld'

Het interview – Emily Mathis pakt de prins drie kwartier flink aan – is een grote gok voor de prins. Eerdere pogingen van deze vorm van crisismanagement door prinses Diana en kroonprins Charles pakten niet goed uit. Aan de andere kant is zijn reputatie door eerdere mislukte pogingen om zijn naam te zuiveren inmiddels zo beschadigd dat hij vermoedelijk het gevoel had geen andere keuze te hebben. De vraag is hoe dit zal uitpakken, Virginia is niet het type om de strijd te staken en de FBI wil nog altijd graag met de prins spreken. Als de foto van hem en Virginia echt blijkt te zijn, zal zijn opmerking dat hij zich haar niet herinnert hem geen goed doen.  

Het hele interview is vanavond te zien in NewsNight, op BBC 2.

Foto's (c) ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in