Oranjes op staatsbezoek naar Slowakije

Door Ella Vermeulen
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima

Bratislava, here we come!

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen op uitnodiging van president Zuzana Čaputová een staatsbezoek aan de Slowaakse Republiek. Het bezoek vindt plaats van dinsdag 7 tot en met donderdag 9 maart.

Prinses Beatrix

Het is al weer even geleden dat er diplomatieke momenten waren, in november 2012 kwam de toenmalige president  Ivan Gašparovič naar Nederland en in 2007 ging toen nog koningin Beatrix naar Slowakije. Wibi Soerjadi verzorgde toen de contraprestatie. Ze was er ook in 2016, voor een Cobra-kunstdingetje.

SLOWAKIJE IS EEN NOG VRIJ JONGE REPUBLIEK EN WORDT IN 2023 DERTIG

Slowakije viert in 2023 zijn dertigjarig bestaan. Nederland en Slowakije zijn partners met gedeelde waarden en gezamenlijke prioriteiten, zo meldt de RVD. De landen werken zowel bilateraal samen als binnen de Europese Unie (EU) en de NAVO, waarvan Slowakije een deel van de oostflank vormt.

Bratislava

Tijdens het bezoek staan het belang van de rechtsstaat, klimaat – inclusief de transitie naar een circulaire economie – en een inclusieve en diverse samenleving centraal. Het staatsbezoek is een bestendiging van de vriendschapsband tussen de beide landen. Iets zegt ons dat er zal worden gevaren op de Donau en mooie plaatjes zullen worden geschoten bij de Burcht van Bratislava.

Foto's (c) ANP, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in