Oranjes in Slowakije: gendergelijkheid, een kasteel, een galamomentje en LGBTQ+-leed

Het belooft een veelzijdige dag te worden in Bratislava.

Maxima WA Bratislava

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn Internationale Vrouwendag goed begonnen. Zij meldden zich vanochtend in Slowakije eerst voor een gesprek met jongeren over gendergelijkheid en vrouwenemancipatie.

Máxima WA Bratislava
© Brunopress

Het was het startschot van een lange maar interessante dag staatsbezoek, die na het goede gesprek voor de mooie plaatjes écht goed begon bij het Kasteel van Bratislava. Die zagen ze gisteren al even vanuit de verte op zijn heuvel.

Vanochtend treffen de Oranjes de parlementsvoorzitter, gaan ze langs bij een zakelijk forum en krijgen ze een demonstratie circulaire economie. Máxima draagt trouwens een grijze jurk van NATAN met een Philip Treacy-hoedje (die ze eerder droeg op Dodenherdenking 2022, met dank aan Josine Droogendijk van Modekoninginmaxima).

Máxima WA Bratislava
© Brunopress

Na een lunch met de minister-president volgt een extra indrukwekkend deel van hun bezoek: ze ontmoeten vanmiddag nabestaanden en een overlevende in het LGBTQ+-café Tepláreň. Voor dit café werden in oktober twee mensen doodgeschoten vanwege hun geaardheid.

Ook gaan ze nog langs bij een deel van de Nederlandse gemeenschap in Slowakije en is er vanavond natuurlijk weer een galamomentje.

Morgen sluit het koningspaar hun bezoek aan Slowakije af.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in