Ook de paus valt voor Máxima

Ook de paus valt voor Máxima

Tijdens het eerste Nederlandse staatsbezoek ooit aan Vaticaanstad bleek maar weer: niemand is immuun voor de charmes van Máxima. Zeker niet haar landgenoot paus Franciscus.

Van top tot teen in zwart arriveerde Máxima donderdag in Vaticaanstad. Even wat anders dan we de laatste dagen van haar gezien hebben, maar wel keurig zoals het hoort, in pauselijke kringen.

ProtocolVoor een bezoek aan de paus gelden bepaalde protocollen. Bijvoorbeeld voor wat je als echtgenote van een monarch aan mag naar zo’n ontmoeting. Voor vrouwelijke vorsten die zelf katholiek zijn en voor katholieke echtgenotes van katholieke vorsten geldt het privilège du blanc. Zij mogen in het wit gekleed, in plaats van in het zwart.

Lees ook: Willem-Alexander en Máxima op staatsbezoek in zonnig Italië

Traditioneel maar prachtigDit geldt niet precies voor Maxima. Zij is zelf dan wel katholiek, haar man is protestants. De vorige keer kwam ze daarom in het zwart. In 2016 ging ze samen met Willem-Alexander en hun drie meiden op privébezoek bij paus Franciscus. Deze keer koos ze weer voor traditioneel maar prachtig zwart. En een sluier die wel héél erg leek op die ze vorig jaar droeg.Overigens is de huidige paus niet kinderachtig als het gaat om zoiets triviaals als kledingvoorschriften. Hij staat erom bekend heel mild te zijn. Daar maakte koningin Elizabeth in 2014 mooi misbruik van: zij kwam niet in zwart of zelfs wit, maar in het lila.

Ook de paus valt voor Máxima
Ook de paus valt voor Máxima
Ook de paus valt voor Máxima

Het eerdere (privé)bezoek in 2016

Ook de paus valt voor Máxima

Queen Elizabeth op bezoek in 2014 - zij lapt alle regels aan haar royale laarsje.

Ook de paus valt voor Máxima