• Royalty

Oh dear, prins Andrew is weer op pad…

Door Ella Vermeulen
Oh dear, prins Andrew is weer op pad…

Een geheime trip naar Bahrain, wat is hij van plan?

Prins Andrew is de afgelopen drie jaar het terrein van Windsor Great Park amper afgekomen. De schikking met Virginia Giuffre, de vrouw die hem aanklaagde, heeft een veroordeling en strafblad echter voorkomen. Andrew heeft lang het idee gekoesterd dat dit kon leiden tot een terugkeer naar vertegenwoordiging van de Kroon.

Zijn oudere broer Charles heeft, in de luttele weken dat hij koning is, daar een forse streep door gezet. Hij wil een klein koninklijk huis en vooral: geen ruis, geen roddels en geen schandalen.

Oh dear, prins Andrew is weer op pad…

Nu is iedereen het er wel over eens dat Andrew (62) op een of andere manier weer wat omhanden moet zien te krijgen, om zijn dagen te kunnen vullen. Liefdadigheidswerk zou in dit geval een prima manier zijn geweest om zijn reputatie enigszins op te poetsen. Vuilprikken in het kader van het milieu, soep koken in een daklozenopvang, taalles aan migranten geven...

Oh dear, prins Andrew is weer op pad…

...helpen in een verzorgingstehuis of gewoon íets nuttigs doen voor de maatschappij – de opties waar extra handjes welkom zijn, zijn eindeloos.

Oh dear, prins Andrew is weer op pad…

Koning Hamad bin Isa Al Khalifa van Bahrain en prins Andrew in 2015

Dus wat deed de prins? Hij vloog in de privéjet van een bevriende Zwitserse miljardair voor een vijfsterren verblijf naar Bahrein, voor een volledig betaalde luxe vakantie.

Oh dear, prins Andrew is weer op pad…

Andrew en kroonprins Salman van Bahrein, in 2010

Een en ander op uitnodiging van vrienden binnen de koninklijke familie van het oliestaatje, zo ontdekte The Sun. En met als doel een soort officieuze intermediair (een special representative for international trade and investment) te worden tussen het westen en de rijke golfstaten.

Oh dear, prins Andrew is weer op pad…

Hij heeft ervaring met die rol, in de zin dat toenmalige stafleden nog wel eens bedwaterend wakker worden van de herinnering aan zijn lompheid, domheid en arrogantie toen hij nog als handelsambassadeur voor het Verenigd Koninkrijk werkte. Diplomatie is niet aan de prins besteed (en dat is nog zwak uitgedrukt), dus de vraag is of hij ditmaal wel over tact, manieren en empathie zal kunnen beschikken.

Oh dear, prins Andrew is weer op pad…

Volgens The Sun zou hij eveneens overwegen om er te gaan wonen, omdat het een 'veilige haven' voor hem zou zijn. Een beetje zoals de ook al omstreden oud-koning Juan Carlos sinds 2020 buitengewoon comfortabel in de Verenigde Arabische Emiraten woont.

Oh dear, prins Andrew is weer op pad…

Het was Andrews eerste reis buiten het Verenigd Koninkrijk sinds de zomer van 2019. Nadat zijn vriend, veroordeeld pedofiel Jeffrey Epstein, zelfmoord pleegde in de cel, ging de prins een paar weken golfen in Spanje.  

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in