Máxima's meiden vliegen uit: 'Ik ben een empty-nester'

Ja, prinses Alexia keert wellicht juist terug naar Nederland, maar dat is van korte duur.

WA Alexia Máxima Wales
© RVD

Dat koningin Máxima het niet makkelijk heeft met het uitvliegen van haar drie dochters, lezen we al een tijdje tussen de regels door. Zo was er hondje Mambo, die direct door Amalia werd bestempeld als ‘mama’s empty nest-hondje’. En sprak HM zelf ook over de grote uitvlieg op Huis ten Bosch.

Op Koningsdag 2022 in Maastricht zei ze: “Ik ben een empty-nester zo langzamerhand. Ik mis ze enorm. Amalia is nog steeds een beetje thuis, Alexia helemaal niet, ik heb Ariane nog. Maar inderdaad, het is gewoon stil in huis. Ik moet er maar aan wennen. Dus lekker meer werken."

Niet alleen in 2022 en 2023, maar ook in het komende (school)jaar is het niet anders. Er zijn weer grote veranderingen op komst voor Máxima en Willem-Alexander.

Eigen plan trekken

Die periode werd afgelopen weekend officieel ingezet in Wales, waar prinses Alexia samen met haar ouders haar laatste schooldag beleefde aan het UWC Atlantic, de school waar ze haar 5 en 6 gymnasium afmaakte.

WA Alexia Máxima Wales
© RVD

Het diploma in haar handen is trouwens meer een ‘you did it’ vanuit de school. De uitslag van de Internationaal Baccalaureaat-examens van de afgelopen weken, komt pas in juli. Maar dat zal wel snor zitten.

Na de feestelijkheden mochten ZM en HM Alexia mee terug naar Den Haag nemen, waar haar over een maand haar achttiende verjaardag wacht en waar even stevig zal worden uitgeslapen. Een zomervakantie in Griekenland lijkt ook waarschijnlijk, al zal zo’n jonge, onafhankelijke vrouw na twee jaar op kamers omringd door internationale studenten vást ook nog even haar eigen plan trekken voor ze zich in september (vermoedelijk) meldt voor de volgende schoolbanken.

Bliksemafleider

Mama mag haar dan voorlopig niet meer los willen laten, er moet natuurlijk wel een beetje gefeest worden als net-middelbare-scholier-af. Gelukkig vormt zusje Ariane (16) een prima bliksemafleider: zij vertrekt na de zomer voor twee jaar naar Italië om haar gymnasium af te maken aan hetzelfde instituut als zus Alexia. Maar dan dus in sunny Italië in plaats van grauw Wales.

Máxima's meiden
© Brunopress

Dat betekent dat de kans groot is dat Máxima en WA na de zomer geen van hun drie dochters meer thuis hebben wonen, al is natuurlijk onduidelijk hoe het momenteel met Amalia en haar grachtenpand zit. Ze wordt ook regelmatig in Spanje gespot, wat weer geruchtjes oplevert dat ze Amsterdam wil verruilen voor een studie in het buitenland.

Over Alexia worden onder andere Groningen en Leiden gefluisterd, ook die zal op kamers gaan. En Ariane moet het daar in Italië doen met een herfst- en kerstvakantie waarin ze terug kan naar Nederland, maar verder een bomvolle agenda.

zomerfotosessie 2022 Noordeinde
© ANP

Al die wekkers

Loeispannend voor de meiden, maar zelfs de meest doorgewinterde koningin zal er even van moeten slikken, zo’n (internationale) leegloop. Als Alexia inderdaad in Nederland gaat studeren, krijgt ze die een beetje terug. Maar als je jongste naar het buitenland vertrekt is dat, hoe onafhankelijk je je powervrouwen ook opvoedt, toch even slikken.

Gelukkig komt eerst de zomervakantie nog, die voor Alexia dus nu al is begonnen terwijl haar zussen en ouders nog even doorbikkelen tot juli. Hopelijk heeft ze goede oordoppen om door al die wekkers heen te slapen.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in