Máxima's eerste zomer in Toscane

Máxima's eerste zomer in Toscane

Het was de laatste waarin ze nog anoniem over straat kon.

De inbraak in het Italiaanse vakantiehuis van de Oranjes zal even schrikken voor de familie zijn geweest. Rocco dei Dragoni in Tavernelle is een plek waar voor heel het gezin van prinses Beatrix veel herinneringen liggen.

Ook voor koningin Máxima: het was de plek waar ze voor het eerst kennismaakte met haar toch wel een tikje intimiderende schoonmoeder. En dat gebeurde vrij snel nadat ze kennis had gemaakt met ene Guillermo-Alejandro, die haar vanaf april 1999 enthousiast het hof maakte met telefoontjes, bloemen en voortdurend heen en weer pendelen tussen Schiphol en New York, waar ze toen woonde.

Máxima's eerste zomer in Toscane

1994 (c) RVD

Duidelijk was dat hij verliefd was, maar zij twijfelde, omdat het zo’n rare verkering was. Elke date vond plaats in het bijzijn van zijn beveiliging en ze mocht er met niemand over praten: "Heel spannend, maar tegelijk ook heel raar. Zoiets bedenk je gewoon niet, als je denkt aan een vriend," staat te lezen in Máxima, de Argentijnse Jaren.

Máxima's eerste zomer in Toscane

Nog een minpuntje aan de kroonprins was dat hij het – heel onsexy – steeds over zijn moeder had. Máxima vond het raar, dat die mevrouw Van Oranje nog zoveel invloed had op haar volwassen oudste zoon. "Ik dacht: ik moet hier ver van blijven", zei ze later. "Ik was een onafhankelijk meisje, ik had zoveel lol en kleine plannen. Geen grote dingen, ik dacht aan een eigen onderneming beginnen, misschien iets in de microfinanciering."

Máxima's eerste zomer in Toscane

September 1999 (c) ANP

Intussen nam ook in Den Haag de verwarring toe. Koningin Beatrix had tot op dat moment alle vriendinnen van haar oudste zoon minzaam op afstand gehouden (zoals Alexander verzuchtte: "Wie het ook is, het is nooit goed"), maar het was duidelijk dat ditmaal alles anders was. Hare Koninklijke Controlfreak ergerde zich aan haar verliefde zoon en wilde weten wat er aan de hand was. Willem-Alexander, nog helemaal niet zeker van Máxima, weigerde tekst en uitleg te geven en zei alleen maar: "Vertrouw me."

Máxima's eerste zomer in Toscane

(c) PPE Agency

Dat deed Beatrix met frisse tegenzin, al kwam ze met een meesterlijke tegenzet: ze nodigde hem uit om in augustus samen zijn nieuwe vriendin naar haar buitenhuis in het Italiaanse Tavernelle te komen. Alexander kon geen nee zeggen: het aanbod getuigde inderdaad van vertrouwen, maar hij wist dat het ook het begin van een pittige sollicitatieprocedure was.

Máxima's eerste zomer in Toscane

1999 (c) ANP

Máxima besefte dat ook, schoot in de stress, ging onmiddellijk op dieet en oefende op woorden als 'heerlijk' en 'dank u'. Het eerste hartelijke kruisverhoor doorstond ze met vlag en wimpel, al vroeg ze zich wel af waar haar 'Alejandro' was gebleven. Die had zich echter teruggetrokken om te gamen, alsof hij duidelijk wilde maken dat ze deze test echt alleen moet afleggen.

Máxima's eerste zomer in Toscane

(c) ANP

Toch hadden ze het leuk tijdens die eerste vakantie in Rocco dei Dragoni. Er werd gevaren op de Jumbo V van prins Bernhard voor de Gelukkige Olifant in Porto Ercole (het vakantiehuis van Juliana en Bernhard), ze leerde de spelletjeslust van de Oranjes kennen, was al snel dol op Alexanders vader Claus én maakte kennis met het fenomeen telelens.

Máxima's eerste zomer in Toscane

2000 (c) ANP

Niet alleen werd ze in Italië gefotografeerd, maar ook later in Nederland op de Groene Draeck, het zeiljacht van Beatrix. Op 31 augustus lekte haar naam uit en was 'Máxima Zorreguieta' zulk groot nieuws, dat ze opeens alle discrete sluippartijen van haar vriend door New York begreep. Dus goed beschouwd was die eerste Toscaanse vakantie ook meteen het laatste moment dat ze anoniem door het leven kon.

Openingsfoto (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in