Máxima's Argentijnse kersttradities

Máxima's Argentijnse kersttradities

Een beetje Buenos Aires in Den Haag.

Het is maar de vraag of ze deze kerstvakantie naar Argentinië kunnen. Dat doen de Oranjes officieel namelijk om het jaar, onthulde prinses Amalia in het boek van Claudia de Breij.

De ene kerst hier, de andere kerst daar. Omringd door de Argentijnse tak en natuurlijk ook met Argentijnse kersttradities. Die Máxima natuurlijk ook in Huis ten Bosch een beetje heeft ingevoerd.

Hoe ziet zo'n Argentijnse kerst er eigenlijk uit?

Máxima's Argentijnse kersttradities

De boom

Nou, in Argentinië is kerst een hoofdzakelijk katholiek feest, en dat heeft ook zo zijn gevolgen voor de aankleding in huis. Naast de gebruikelijke kerstboom (in Argentinië bijna altijd een nepboom, het is daar warm in december) staat er eigenlijk altijd wel een pesebre: een kerststal.

Máxima's Argentijnse kersttradities

In de boom vind je traditioneel veel rood en wit. Groen is in Argentinië geen traditionele kerstkleur. Wél weer heel erg Argentijns is het om de boom mede te versieren met bolletjes watten bij wijze van nepsneeuw.

Buiten bij Huis ten Bosch wél een echte boom

Aan tafel

De voornaamste kerstmaaltijd wordt in Buenos Aires en omstreken ook op 24 december genuttigd, laat in de avond, na de avondmis. Populair is om in elk geval een deel van de gerechten op de barbecue te maken.

Máxima's Argentijnse kersttradities

Kalkoen is populair, net als varkensvlees. Daarnaast op tafel: verschillende salades en heel veel sandwiches en zoet. Pan Dulce, een zoet brood, mag ook niet ontbreken. Net als allerlei zoete snacks zoals chocoladerozijnen, suikerpinda's en mantecoi, een soort noga. Máxima zou daar nog iets met dulce de leche aan toevoegen wellicht, haar favoriete zoetigheid uit haar geboorteland.

Vuurwerk om middernacht

We verwachten niet dat de Oranjes - als ze kerst dit jaar in Nederland vieren - enorme ladingen vuurwerk zullen afsteken op kerstavond, maar in de Argentijnse traditie is dat wel het moment om het te doen, om middernacht op 24 december, vaak na een avondmis in de kerk. Maar goed, vuurwerkverboden, niet handig. Wat je wél zou kunnen zien rondom Huis ten Bosch zijn papieren lantaarns die met kaarsjes erin worden opgelaten, wensballonnen dus eigenlijk

Máxima's Argentijnse kersttradities

En dan maar wensen. Voor eindelijk weer een Argentijnse kerst bijvoorbeeld. Of als de lucht rondom Huis ten Bosch donker blijft, is die wens misschien al in vervulling gegaan.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in