Máxima in Japan: prestige en controverse

Máxima in Japan: prestige en controverse

Koningin Máxima's aanwezigheid bij de G20 in Osaka blijft niet onopgemerkt.

Hare Majesteit heeft in Japan wereldleiders toegesproken over het economisch versterken van de positie van vrouwen. Het was een prestigieuze speech, op de eerste rij zaten onder anderen president Trump, de Franse president Macron, de Japanse premier Abe en bondskanselier Merkel.

'Ik reken op jullie, vooral op de mannelijke leiders'

Ze riep de wereldleiders op om het economisch potentieel van vrouwen te gebruiken. "Als vrouwen een identieke rol op de arbeidsmarkten hadden als mannen, zou tegen het jaar 2025 tot 28 biljoen dollar kunnen worden toegevoegd aan het wereldwijde bruto binnenlandse product", zei Máxima.

Máxima in Japan: prestige en controverse

Zo zouden vrouwen gelijkwaardige toegang moeten krijgen tot digitale middelen, zodat ze bijvoorbeeld kunnen internetbankieren. De koningin is speciale pleitbezorger namens de Verenigde Naties voor 'inclusieve financiering'. Ze maakt zich al jaren sterk om financiële diensten voor zo veel mogelijk mensen bereikbaar te maken. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om microkredieten voor ondernemers in ontwikkelingslanden.

Máxima in Japan: prestige en controverse

De koningin had ook nog even een onderonsje met president Trump; dochter Ivanka is een fan van Máxima en zet zich ook in voor de verbetering van de economische positie van vrouwen. 

Haar eerdere ontmoeting met de omstreden Saudische kroonprins Mohammed bin Salman (MBS) is verkeerd gevallen bij meerdere partijen in de Tweede Kamer. Regeringspartij D66 wil opheldering van het kabinet en mort over de 'beeldvorming' omdat eerder deze maand een VN-rapport is gepubliceerd waarin staat dat de kroonprins betrokken is geweest bij de moord op de Saudische journalist Khashoggi. Máxima sprak overigens voornamelijk over de verbetering van de economische positie van vrouwen in Saoedi-Arabië met MBS, andere zaken zijn wijselijk niet aan de orde gekomen.

Foto's © ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in