Máxima: het ándere boek over HM

Máxima: het ándere boek over HM

Zó scoorde W.A in 1999 bij Máxima's intimi.

Waar royaltyfans in Nederland momenteel de Máxima-biografie Moederland van Marcia Luyten spellen, is het men in Argentinië evenmin ontgaan dat 'Reina Máxima' vijftig wordt. Ook daar zijn ze in haar verleden gedoken en dat levert 'La Construccion de una Reina' op.

Anekdote 1: Bariloche

Veel van wat journalisten Rodolfo Vera Calderón en Paula Galloni schrijven was al bekend en staat onder andere in De Argentijnse Jaren. Maar we vonden toch nog grappige nieuwe details in het boek. Zo was Willem-Alexanders eerste bezoek aan haar vrienden en familie nogal een vuurdoop.

Máxima: het ándere boek over HM

'Hij oogde onhandig, had een extreem kwetsbare huid die snel verbrandde in de sneeuw en alle bekenden in Bariloche waren vrienden en kennissen van Tiziano Iachetti, zoon van een plaatselijke hotelier én ex-scharrel van Máxima.'

De prins wist dat er extra kritisch naar hem werd gekeken (zie maar eens niet op te vallen als je arriveert met twee lijfwachten) en pakte het zeer Hollands aan: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.

Máxima: het ándere boek over HM

Hij probeerde niet in het gevlei te komen noch te concurreren met de plaatselijke macho's. En hij haalde geen stunts uit om indruk te maken, maar liet wel zien dat hij heel goed kon skiën, met dank aan al die jaren in Lech (hier met zijn vader Claus in 1972). Toen hij later ook nog gewoon een paar biertjes dronk en tegen een plaagstootje bleek te kunnen, was het ijs snel gebroken.

Anekdote 2: The Nanny's

Máxima wilde in eerste instantie een Argentijnse nanny voor Amalia, om ervoor te zorgen dat die – en later ook Alexia en Ariane – vloeiend Spaans zouden leren spreken.

Máxima: het ándere boek over HM

Daar was koningin Beatrix niet verrukt over, zodat het Hansje Görtz werd, hier naast Máxima, in 2006, bij de Olympische Winterspelen in Turijn. Hansje was een alumna van de chicste nannyopleiding ter wereld: Norland College in Bath (dat later ook Maria, de nanny van de Cambridge'jes leverde).

'Als we in het park waren, sprak ik de kinderen alleen aan met hun bijnamen'

Hansje vertelde, zonder het specifiek over de Oranjes te hebben, hoe het er aan toegaat in een gezin met personeel.  De nanny legt rechtstreeks verantwoording af aan de ouders en staat daarmee hoog in de hiërarchie, want de rest van het personeel dient zich te melden bij de butler of huishoudster om zaken af te hameren. Dankzij de mediacode kostte het haar vermoedelijk geen moeite om de kinderen te beschermen tegen paparazzi, "maar voor alle zekerheid sprak ik de kinderen alleen maar aan met bijnamen als we in het park waren, zodat ze niet herkend zouden worden."

Máxima: het ándere boek over HM

(c) PPE Agency

Görtz vertrok na 3,5 jaar, voor Ariane werd geboren, haar rol werd overgenomen door discrete probleemoplosser Eveline van den Bent die nog altijd in dienst is, tegenwoordig als PA van Máxima. Die kreeg als back-up – Máxima is een volhoudertje - alsnog een Argentijnse collega: Ana Roibon di Cocco, die de A'tjes Anita noemden. In een mum van tijd spraken ze vloeiend Spaans, iets wat Máxima en de meisjes thuis nog vaak doen. Ana bleef tot de oudste twee gingen (pre)puberen;  ze werd toen steeds minder ingezet en vertrok via Londen terug naar Buenos Aires, waar ze werkt als eventplanner. Over haar tijd bij de Oranjes is ze kort: 'Geen commentaar.'

Anekdote 3: Máxima als drijvende kracht

Volgens 'La Construccion de una Reina' was het Máxima die Willem-Alexander tot het besef bracht dat kroonprins zijn en koning worden wel eens interessanter en zingevender kon zijn dan hij dacht, iets wat ook Nederlandse biografen al vaak hebben genoemd.

Máxima: het ándere boek over HM

Ze wordt omschreven als 'Een slimme Stier, buitengewoon intelligent, snel van verstand, lief, zeer vastberaden. Zeer beschermend tegenover dierbaren, ook.' Iemand die mensen aantrekt, maar het interessante is dat ze ondanks die warmte ook afstandelijk wordt genoemd: 'Ze is vriendelijk en open, maar ook iemand die grenzen stelt, weet dat ze zich in een bevoorrechte positie bevindt en op haar strepen kan gaan staan.'

Máxima: het ándere boek over HM

Niemand in Argentinië twijfelt eraan dat het echte liefde is en dat ze samen een geweldig stel zijn, maar dat wil niet zeggen dat ze niet ook stevig kunnen botsen. In het boek wordt Marc van der Linden geciteerd: "Ik deed ooit verslag van een officieel event toen ik ze ruzie hoorde maken. Hij is, net als zijn moeder, grillig. En alleen zij weet hem te temmen en tot zichzelf te laten komen."

Andersom is zij achter de schermen degene die vaak knopen doorhakt. Dat ze volgend jaar 20 jaar happy getrouwd zijn is overigens ook zijn verdienste: ZM 'heeft geen enkele moeite zijn genegenheid te tonen, is zeer attent en ook gul met cadeaus.'

Foto's (c) ANP, PPE Agency, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in