Mathilde en Elisabeth in de voetsporen van koningin Elisabeth door Egypte

Elisabeth Mathilde Belgie Egypte

Kroonprinses Elisabeth van België vergezelde haar moeder, koningin Mathilde, in 2019 al eens op een buitenlandse reis naar Kenia, destijds voor UNICEF.

Vandaag zijn ze weer samen op stap gegaan, ditmaal voor een driedaagse archeologische trip in de voetsporen van koningin Elisabeth.

Dat is de derde koningin der Belgen en de betovergrootmoeder van prinses Elisabeth, naar wie ze ook is genoemd. Zoals koning Filip bij de geboorte van zijn oudste dochter zei: "Mijn overgrootmoeder koningin Elisabeth was een koningin met veel karakter, die veel voor het land gedaan heeft. Misschien kan ze een voorbeeld zijn." 

koningin Elisabeth prins Leopold 1923 Egypte
© Getty Images

Het is honderd jaar geleden dat die Elisabeth met haar oudste zoon (Leopold staat in het midden in een zwart pak met een camera in zijn hand) naar het Oude Egypte ging en Mathilde wilde deze traditie voortzetten met de huidige troonopvolger. Die is nu 21, even oud als destijds prins Leopold, de latere Leopold III.

Koningin Elisabeth Belgie Egypte
© Koninklijke Verzamelingen

Koningin Elisabeth (1876-1965), de derde koningin der Belgen en vrouw van koning Albert I (1875-1934), was gepassioneerd door Egypte. Ze heeft verschillende archeologische trips gemaakt naar het land, en was er als een van de eersten bij toen de beroemde grafkamer van farao Toetanchamon officieel werd geopend.

Elisabeth (ze heeft haar studie in Oxford even onderbroken voor de reis) en Mathilde bezoeken de komende dagen plekken waar zij ook is geweest: zoals het graf van Toetanchamon in de Vallei der Koningen nabij Luxor, en de archeologische site El Kab, een van de oudste Belgische archeologische sites in Egypte.

Winter Palace Egypte
© Winter Palace

En ze logeren in Luxor in hetzelfde hotel als Elisabeth indertijd, het Winter Palace. Bijzonder is dat ze ook een aantal van de oude foto's van koningin Elisabeth die het Koninklijk Paleis voor de trip uit het archief heeft opgediept zullen namaken. Bij het Winter Palace hotel, en op een rots op de archeologische site van El Kab. Zo lopen ze dus letterlijk in het spoor van de vroegere koningin.

Belgische royals egypte 2019
© Getty Images

Het is niet hun eerste bezoek aan het land, ze waren er als gezin in 2019 al eens privé en bezochten toen in de winter de piramides en de sfinx van Gizeh.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in