Maria-Teresa: hoe nu verder na paleisrel?

Door Ella Vermeulen
Maria-Teresa: hoe nu verder na paleisrel?

Waringo rapport pijnlijk voor groothertogin.

In Luxemburg liggen de De Nassau's in het algemeen onder vuur, en groothertogin Maria-Teresa in het bijzonder.

Maria-Teresa: hoe nu verder na paleisrel?

Lang verhaal kort: het hof is op bevel van de premier aan een audit onderworpen door speciaal gezant Jeannot Waringo. Dit om duidelijkheid te krijgen over hoe de hofhouding functioneert, hoe het zit met de kosten en vooral: het enorme personeelsverloop. Tussen 2014 en 2019 namen 51 mensen ontslag of werden ontslagen, dat is heel veel op een relatief kleine ploeg.

Maria-Teresa: hoe nu verder na paleisrel?

Uit het rapport blijkt dat er ten paleize 'een angstcultuur' heerst waar de eigengereide en temperamentvolle groothertogin een rol in heeft door haar 'autoritaire karakter'. Voor iemand voor wie de grondwet alleen een representatieve rol erkent zou ze zich jarenlang hebben bemoeid met zaken waar ze eigenlijk geen recht van spreken over had. Er wordt gesproken over 'management dat veel vragen opwekt' en 'een dagelijks leven dat steeds werd onderbroken door dingen die ze belangrijker vond.' En ook over 'angst om berispt te worden of hun baan te verliezen' en 'bijna onbestaande interne communicatie.' Yikes.

Maria-Teresa: hoe nu verder na paleisrel?

De levensstijl van de groothertogin, met in het bijzonder talloze verblijven in Parijs in het gezelschap van haar medewerkers en ondoorzichtige afspraken met de vermeende overdracht van publiek geld aan organisaties die zij sponsort, zou hebben geleid tot een explosie van de uitgaven aan paleis. En groothertog Henri lijkt het allemaal lekker makkelijk te hebben gevonden dat zijn vrouw overal bovenop zat: het kan hem overduidelijk niet zoveel schelen wie zijn paleis runt.

Maria-Teresa: hoe nu verder na paleisrel?

De De Nassaus krijgen een toelage van de overheid van ongeveer 10,5 miljoen per jaar, waarvan 8 miljoen bestemd is voor personeelskosten. De regering vraagt ​​om meer 'transparantie' met betrekking tot het gebruik van deze openbare middelen. Premier Xavier Bettel werkt nu aan een plan om de monarchie te moderniseren "en daarin is geen specifieke rol voor de groothertogin gepland", zo liet hij al koeltjes weten.

Maria-Teresa: hoe nu verder na paleisrel?

Onder de maatregelen die gepland staan, zijn een verkleining van het Luxemburgse koninklijk huis tot de groothertog en de erfprins (ander woord voor troonopvolger) en zijn gezin. Ook zal Maria Teresa's eigen website worden geïntegreerd met die van het hof en niet langer zelfstandig kunnen opereren. Verder moet duidelijk worden waar het geld blijft.

Maria-Teresa: hoe nu verder na paleisrel?

Het is zuur voor de trotse groothertogin die nu ook weer geen Imelda Marcos is en op zich goed werk doet en zeer betrokken is bij de strijd tegen seksueel geweld, de opsluiting van minderjarigen in Afrika en dyslexie. Dat zijn onderwerpen waar ze zich vermoedelijk mee kan blijven bezighouden, maar wel meer onder de koepel (en de controle) van het hof en de ministeriële verantwoordelijkheid. En iets zegt ons dat ze zich niet meer met Personeelszaken mag bemoeien…   

Foto's (c) Cour Grand-Ducale

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in