Koningspaar naar Wales voor Alexia's diploma-uitreiking?

prinses alexia
© Getty Images

Het Atlantic College in Wales kan vandaag een ware intocht aan trotse ouders verwachten, waaronder Felipe en Letizia van Spanje en vermoedelijk ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Zij zullen met eigen ogen zien hoe respectievelijk prinses Leonor en prinses Alexia na twee jaar op kostschool afronden. Hoewel de resultaten van hun eindexamens pas in juli bekend worden gemaakt, kan ervanuit worden gegaan dat ze beiden het internationaal baccalaureaat hebben gehaald, waarmee ze kunnen gaan studeren aan een universiteit.

st donats castle
© Getty Images

Leonor en Alexia zijn waarschijnlijk beiden geslaagd, twee maanden geleden besloten hun docenten al over hen. De eindexamens bepaalden dus niet uitsluitend hun eindcijfers. De eindexamens zelf zijn door alle leerlingen anoniem gemaakt: ze hebben een nummer gekregen en het werk is nagekeken door mensen die niet aan het UWC verbonden zijn, om iedereen op zijn of haar merites te kunnen beoordelen. Leonor en Alexia zijn dus beoordeeld op hun eigen prestaties, niet omdat ze toevallig royals zijn.

De 'leavers' hangen hun rugzak uit het raam als teken dat ze hun schoolperiode hebben afgerond. Om 12:00 begint dan de ceremonie (het filmpje geeft een impressie), als het weer het toelaat op de binnenplaats, anders binnen. Elke leaver heeft vier gasten mogen uitnodigen. Voor Leonor zijn dat haar ouders, haar zus Sofia (die in augustus in Wales begint) en Paloma Rocasolano, haar oma van moeders kant.

oranjes
© ANP

Voor Alexia ligt het voor de hand dat haar ouders en beide zussen naar Wales gaan, maar daar zijn (nog) geen mededelingen over gedaan. Onder andere Peter T. Howe, de directeur van de school, houdt een speech, net als een paar vertegenwoordigers van de leerlingen. Dat zijn Leonor noch Alexia, beiden lieten het aan klasgenoten over. Er zijn optredens van leerlingen en na het uitreiken van de diploma's is er nog een gezamenlijke lunch.

St Donats Castle
© Getty Images

Voor het grote eindfeest zijn de ouders niet uitgenodigd, dat is weer alleen voor de 'Leavers' die nog even helemaal los gaan (afgaand op TikTok is een togaparty er niets bij).  

Om 23.00 uur is het echt afgelopen voor deze jaargang in Llantwit Major, dan vertrekken de laatste bussen vol tweedejaars naar Heathrow. Wat Alexia na de zomer gaat doen, is nog niet bekend. Máxima gaf eerder aan dat haar tweede dochter zou willen gaan studeren in Nederland en de universiteit van Groningen zoemt rond, maar niets hierover is officieel bevestigd en met haar Baccalaureaat kan ze echt overal terecht.

UPDATE

Zo te zien was alleen koning Willem-Alexander erbij 🧐 al meldt het AD dat ook koningin Máxima en prinses Ariane in Wales waren.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in