Koningin Máxima doet een Van Gogh'je in Nuenen

Maxima Van Gogh Nuenen Museum
© Brunopress

Koningin Máxima heeft het vernieuwde Van Gogh Village Museum in Nuenen geopend, niet door een lintje door te knippen, maar door een gestrikte sjaal los te trekken.

Het museum is opgefrist en 2,5 keer zo groot geworden om Vincents leven daar nog beter te kunnen weergeven.

Van Gogh woonde tussen december 1883 en november 1885 in Nuenen en schilderde daar ongeveer een kwart van zijn oeuvre, waaronder zijn meesterwerk ‘De aardappeleters’. In het museum staat het leven en het werk van Van Gogh in deze periode centraal.

Maxima Van Gogh Nuenen Museum
© Brunopress

Opzet of niet, de royal look van vandaag - een camel mantel over een Claesje op repeat - had qua kleur verdacht veel weg van het vele grijs en bruin in Vincents Brabantse werk. Favoriete hoed erbij, niets meer aan doen. 

Het vernieuwde museum is op te delen in een aantal hoofdstukken. Zo kom je eerst in zijn atelier in Nuenen waar hij zijn eerste werken heeft geschilderd. Daarna ga je door naar zijn meesterwerk de 'Aardappeleters'. De ruimte is zo ingericht dat je ook echt plaats kan nemen aan de tafel waar de aardappeleters aanzaten.

Ook leuk: de samenwerking tussen het Lichtlab en chipmachinefabrikant ASML. Die leert je hoe Vincent Van Gogh met kleuren omging in zijn werk en hoe je daar zelf mee aan de slag kunt.

maxima van gogh museum nuenen
© Brunopress

Iets zegt ons dat de sjaal mee naar huis mocht. It's good to be Queen.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in