Koningin Mathilde (50): 'Ik heb nog altijd veel plezier met mijn man'

Mathilde Belgie 50

Ze viert haar 50ste verjaardag vanavond in kleine kring ('Ik laat me voor de verandering eens verrassen'), maar het was toch een gedenkwaardige dag voor koningin Mathilde…

Mathilde 50 postzegel
© Belgische Monarchie

… met een eigen postzegel en munt. En natuurlijk het grote VTM Nieuws interview, waarin van alles aan bod kwam.

mathilde filip belgie 1999 verloving
© Getty Images

"Ik moest mijn logopediepraktijk opgeven toen ik me verloofde, maar ik wilde mijn Master in Psychology afmaken. Het gaf me bovendien een overgangsperiode tussen anoniem en openbaar leven. Ik leverde mijn thesis in 2002 in, Elisabeth was toen een kaart oud. Mijn man was opgelucht dat het achter de rug was."

Dat ze het toch deed, zegt iets over de manier waarop ze het royal leven inging. Als jonkvrouw d’Udekem d’Acoz had ze al behoorlijk wat ruggengraat getoond, als halve moeder voor haar jongere zussen, backpacken rond de wereld en helaas het tragische verlies van haar één jaar jongere zus Marie-Alix die samen met hun oma in 1997 verongelukte. Een gebeurtenis die haar hele familie heeft getekend, schrijft Story. “Daar lagen twee mensen van wie ik ontzettend veel hield en ik kon ze niet meer helpen.” 

Over de dood van Alix mochten geen vragen worden gesteld, wel is eerder duidelijk geworden dat Filip, die ze toen al kende, er destijds dag en nacht voor haar was. Hij zei eerder over haar invloed op hem: "Mathilde gaf me vleugels."

VTM Nieuws
© VTM Nieuws

Over haar huwelijk "We zijn nu 23 jaar getrouwd. Het gaat zo snel. Maar ik heb nog altijd zoveel plezier met hem."

Paola Fabiola Mathilde
© Getty Images

"Er is geen handboek 'Hoe word je koningin?'" zegt Mathilde. Heeft ze hoe ze te werk gaat van oud-koningin Fabiola geleerd? "Ik ben blij dat ik twee koninginnen heb gekend, waaronder Paola. Ik heb van hen beiden geleerd." Naar haar mening moet een koningin drie vaardigheden hebben: kunnen luisteren, kunnen bemoedigen en mensen die niet gehoord worden een stem kunnen geven."

Haar dierbaarste herinnering aan koningin Fabiola was hoe die met de bedreigingen van 'Willem Tell' omging. Ze heeft een buste van Fabiola in haar kantoor: "Ik kon zo met haar lachen. Ik herinner me avonden bij het Koningin Elizabeth Concours waarop we eindeloos kletsten. Het was moeilijk om stil te zijn."

Mathilde is overigens zelf ook best geestig 😄 

VTM Nieuws
© VTM Nieuws

Over haar vrije tijd: "Ik sport veel en ik lees veel. Ik klets ook veel, met familie of met vrienden. Vriendschap is heel belangrijk voor me." Ze kreeg voor haar verjaardag van RTL (dat het Franstalige interview deed) Nordic Walking-stokken en van VTM een stappenteller. "Hoeveel stappen moet ik per dag zetten? Tienduizend? Dat ga ik zeker halen."

HM is nogal van het wandelen: ze loopt met haar gezin elk haar een deel van de pelgrimsroute naar Compostela en zette voor haar 50ste verjaardag wandelen en fietsen op de kaart als manier om mentale gezondheid te verbeteren.

Voor een Happy Fifty interview was het aan de ingetogen kant, maar toch: leuk om HM wat beter te leren kennen! 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in