Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Koning Willem-Alexander biecht op: 'Ik ben voor Ajax'

In 'Door de ogen van de Koning' blikt Willem-Alexander met Edwin Evers terug op zijn tien jaar op de troon en biecht hij op: 'Ik ben voor Ajax.'

willem-alexander johan cruijff 1988

In de podcast 'Door de ogen van de Koning' blikt de vorst samen met radiomaker Edwin Evers terug op zijn tien jaar als koning. Vandaag verklapt hij in alles neutraal te moeten zijn, behalve als het aankomt op voetbal.

Met dank aan Cruijff

In de vierde aflevering van zijn podcast legt ZM uit hoe zijn liefde voor Ajax is ontstaan, als hij met Edwin Evers het jaar 2016 doorneemt, waarin Johan Cruijff overleed.

De koning vertelt dat hij door ‘een oude vriend van mijn grootvader’ ooit werd meegenomen naar Ajax en dat hij daar in de rust dus Cruijff ontmoette. De voetballer beloofde de toenmalige prins naar hem te zwaaien als hij een doelpunt had gescoord, wat gebeurde. "Daar is mijn liefde voor Ajax begonnen", legt de koning uit.

Evers is verbaasd over de openheid van de koning, hij heeft als populaire radio-dj juist geleerd geen voorkeur uit te spreken over voetbal.

De koning: "Ik moet op alle vlakken neutraal zijn, behalve bij voetbal." En: "Ik durf het gewoon aan en dat is dankzij Cruijff."  

Beste ambassadeurs

Hij noemt ‘grote voetballers de beste ambassadeurs van hun land’ en memoreert dat hij in 2005 een beker aan Lionel Messi mocht overhandigen, na de zege van Argentinië in de finale van het jeugd-WK in Nederland.

ANP

"Later was ik in Kenia, aan de kust, toen een klein jochie tegen mij zei: ‘ik ken jou’. ‘Waarvan dan?’, vroeg ik. ‘Jij hebt een beker aan Messi uitgereikt’."

Nederland-Argentinië, altijd lastig...

Eind 2022 nam Messi opnieuw een beker in ontvangst, nu na de zege van Argentinië op het ‘echte’ WK voetbal, waarop het moederland van koningin Máxima onder meer Nederland uitschakelde. Toch heeft de koning toen ook gejuicht. "We hebben daar voor ons huwelijk al afspraken over gemaakt: mijn vrouw is nu de koningin van Nederland, dus ze is voor Nederland. Maar daar heb ik tegenover gesteld dat als Argentinië niet tegen Nederland speelt, ik ook voor Argentinië juich."

Inclusiviteit en diversiteit

De vierde aflevering gaat vooral over inclusiviteit en diversiteit, ook aan het hof.

Getty Images

Zo zijn er voor het eerst vrouwelijke lakeien en zijn vier van de acht adjudanten vrouw.

Ook de erefunctie ‘kamerheer’ in de provincie, is opengesteld voor vrouwen – al blijven die wel kamerheer heten. De eerste vrouwelijke kamerheer, Coby Zandbergen in Overijssel, had daar bij haar benoeming in 2018 geen moeite mee, weet Willem-Alexander: "Het is uitgebreid met haar besproken. Het is geen enkel probleem, ze begrijpt het wel."

'Voor alle Nederlanders'

De koning benadrukt dat hij toen hij zijn eed aflegde in 2013 zwoer alle inwoners van het land te beschermen. Daar valt volgens hem ook onder dat hij inclusiviteit in Nederland "op welke manier dan ook" zou proberen te bevorderen.

Ook in zijn eigen Huis: "We proberen het wel te stimuleren, maar het blijft lastig omdat je mensen niet kan dwingen te solliciteren”, legt de koning uit. “De doelstelling is zoveel mogelijk diversiteit en culturele achtergronden binnen de Dienst van het Koninklijk Huis aan te nemen en in dienst te hebben."

Nog even over Amalia

Ook komt het debat uit 2021 nog even ter sprake, waarin men zich afvroeg of een troonopvolger dat zou kunnen blijven als ie met iemand van hetzelfde geslacht zou trouwen. Willem-Alexander: "we hebben één huwelijk, dat openstaat voor iedereen. Hoe je daar mee omgaat als samenleving, moet je op dat moment bepalen."

RVD

De discussie werd destijds meteen naar prinses Amalia getrokken die in dat jaar achttien werd. "Op een gegeven moment en dat is ook weer heel erg Nederlands: altijd wordt een onderwerp gevonden om op het volgende niveau te bediscussiëren," zegt de koning. "Dan zeg ik: hou toch op jongens, het gaat over een 18-jarige, waar hebben we het over? Aan de andere kant gaat het wel over iemand die in de troonopvolging zit en waarmee een formele band met het koninkrijk en het parlement is. En dat heeft het recht om over te discussiëren."

Evers: "Ik voel heel erg aan u dat u toch denkt: hou er inderdaad eens over op, laat dat kind eens met rust."

Op die opmerking gaat Willem-Alexander niet in.

Evers: "Ik dacht: ik zeg het wel even voor u."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in