Koning Albert is de biologische vader van Delphine Boël

Koning Albert is de biologische vader van Delphine Boël

Het heeft zeven jaar geduurd, maar Delphine Boël heeft eindelijk haar gram gehaald. Koning Albert II van België is haar vader, zo wijst DNA-onderzoek uit.

Dit laat de advocaat van de voormalige koning weten via zijn advocaat. De koning zal niet langer juridisch betwisten dat hij de wettelijke vader is.

Boël stapte in 2013 naar de rechtbank om het wettelijk vaderschap van Jacques Boël te betwisten en erkend te krijgen dat Albert II haar echte vader was. Jacques Boël verzette zich daar niet tegen en onderging al direct een DNA-test om aan te tonen dat hij inderdaad niet Delphines biologische vader was.

Koning Albert is de biologische vader van Delphine Boël

In beroep

Maar de Belgische koning en de rechtbank in Brussel gingen er niet in mee. Die laatste oordeelde dat Delphines vaderschapsgeding niet gegrond was, omdat ze een 'familiale band' had met haar wettelijke vader, en de twee zich jarenlang als vader en dochter voordeden.

Delphine Michèle Anne Marie Ghislaine Boël is de dochter van barones Sybille de Selys Longchamps, die van 1966 tot 1982 een affaire had met de toen al met koningin Paola getrouwde koning. Boël heeft dat ook al jaren geleden toegegeven aan haar dochter.

Delphine ging in beroep en kreeg uiteindelijk gelijk: de voormalig koning moest een DNA-test doen. Overigens was het voor het Belgische volk en anderen al lang duidelijk dat hij de vader van Delphine was. Er is sprake van een flinke gelijkenis.

Koning Albert is de biologische vader van Delphine Boël

Einde aan een pijnlijke procedure

De koning, die in 2013 aftrad, protesteerde hevig, maar ging eind mei uiteindelijk naar het ziekenhuis voor een DNA-test. Daarna probeerde zijn advocaat het resultaat nog geheim te houden. Daarmee is het sinds vandaag over en uit.

"Zelfs al zijn er juridische argumenten en bezwaren die aantonen dat legaal vaderschap niet noodzakelijk een weerspiegelijk is van biologisch vaderschap en dat de gevolgde procedure betwist kan worden, heeft koning Albert besloten om in eer en geweten een einde te maken aan deze pijnlijke procedure”, meldt advocaat Alain Berenboom namens de koning in Belgische media.

Koning Albert is de biologische vader van Delphine Boël

"Koning Albert wil erop wijzen dat hij sinds de geboorte van mevrouw Delphine Boël niet betrokken was bij enige familie- sociale of educatieve beslissing met betrekking tot mevrouw Delphine Boël, en dat hij altijd de link respecteerde die bestond tussen mevrouw Delphine Boël en haar wettelijke vader, Jacques Boël."

En nu?

Boël kan nu aanspraak maken op een deel van de erfenis van de Belgische koning. Of het zover komt lijkt sterk de vraag. Ze heeft altijd gezegd dat het haar altijd ging om de erkenning en niet om het geld. De tijd zal leren of deze saga nog een vervolg krijgt.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in