Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Japan: Naruhito en Masako zijn 30 jaar getrouwd!

Gelukkig met elkaar, misschien niet zo gelukkig met hun leven aan het strenge hof. Maar toch: Naruhito en Masako van Japan zijn 30 jaar getrouwd!

naruhito masako japan 1993

Vandaag is het 30 jaar geleden dat Japan uitliep voor de sprookjesbruiloft van toen nog kroonprins Naruhito en diplomate Masako Owada. Ze leerden elkaar kennen op een tea die de Spaanse prinses Elena (de oudere zus van koning Felipe) gaf. De prins was meteen weg van intelligente, opgewekte Masako: goed opgeleid, welbespraakt, sprak meerdere talen, gold destijds al een zeer veelbelovend diplomate.

ANP / Gamma Presse Images

Masako stond dan ook niet te springen om met Naruhito in zee te gaan. Ze wilde haar vrijheid niet kwijt en kreeg al snel te maken met de overmatige aandacht van de pers waar ze ook niet blij van werd. Naruhito gaf niet op en op zijn derde aanzoek in 1992 zei ze eindelijk ja. Het argument waar hij haar mee omkreeg, was dat kroonprinses van Japan zijn óók een vorm van diplomatie was.

Getty Images

Ze verloofden zich in januari 1993 en trouwden op 9 juni in de Kashiko-dokoro, de Shinto tempel van Amaterasum (de zonnegodin) op het terrein van het keizerlijk paleis in Tokio. Het was een traditionele ceremonie: Masako's lichaam werd gereinigd volgens een oud ritueel voordat hofdames haar kleedden in een juni-hitoe, een outfit van twaalf lagen. Het duurde drie uur voor ze de kimono van 15 kilo aanhad, het gewaad kostte ruim 278.000 euro. Ook haar kapsel kostte uren, er moesten lange strengen kunsthaar in worden verwerkt. Ook Naruhito droeg traditionele robes, de kledingstijl stamde uit het Heian Tijdperk (794-1185).

Getty Images

In de middag verscheen Masako in een formele witte jurk en een diamanten tiara voor toenmalig keizer Akihito en keizerin Michiko voor de choken-no-gi ceremonie, waarbij ze eetstokjes kregen en samen eten pantomime'den.

Getty Images

Daarna volgende nog een rondrit en de nodige rituelen voor de trouwdag erop zat.

Getty Images

Het stel heeft het niet makkelijk gehad. Masako had grote moeite met het zeer beperkende protocol en de enorme druk die er op haar werd uitgeoefend om zwanger te worden en een zoon als opvolger te produceren. In 1999 kreeg ze in miskraam, in 2001 beviel ze van een dochter, prinses Aiko.

Gamma-Rapho via Getty Images

In hun relatie zat het goed, met Masako ging het rond 2004 mis. Ze werd behandeld voor een 'aanpassingsstoornis', wat hofspeak was voor 'geknakt door alle regels en kritiek'. Naruhito nam het meerdere keren openlijk voor haar op en doorbrak het taboe dat leden van de keizerlijke familie volmaakt en onaantastbaar moeten zijn.

ANP /Benelux Press

Masako verscheen nog maar sporadisch in het openbaar en verbleef in 2006 een tijdje privé in Nederland op uitnodiging van toenmalig koningin Beatrix om bij te komen.

Getty Images

Hoe zeer dat werd gewaardeerd blijkt wel uit het feit dat ze in 2013 bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander was, haar eerste officiële overzeese verplichting in elf jaar. Een jaar later was ze ook bij het staatsbanket dat aan het koningspaar werd aangeboden in Japan.

Imperial Household Agency

Het lijkt iets beter met haar te gaan sinds Naruhito in 2019 de nieuwe keizer werd. Veranderingen gaan langzaam aan het Japanse hof, maar achter de schermen lijkt de keizer toch wel enige persoonlijke ruimte te hebben gecreëerd voor Masako en ook Aiko, die in 2016 ook al moest worden behandeld in verband met haar mentale gezondheid. Masako legt meer werkbezoeken af en als gezin lijken ze heel gelukkig met elkaar – dat is nog wat, gezien de enorme druk die de Chrysantentroon op hen legt.

Imperial Household Agency

Het stel noemt vandaag in een statement hun bruiloft 'een fijne herinnering' en zegt: "We hebben samen veel meegemaakt, elkaar geholpen, onze vreugde en soms ook ons verdriet gedeeld. En door dat te doen zijn we samen verder gekomen."

Ze bedankten verder iedereen die hen daarbij heeft geholpen en deelden het voornemen om zoveel mogelijk plekken in Japan te bezoeken en te luisteren naar de bewoners. "We willen horen wat er soms onuitgesproken in harten leeft en ons hart geven aan degenen die het moeilijk hebben. Op deze manier open we onze harten open te stellen voor de nieuwe mogelijkheden van de mensen in ons land."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Royalty
  • ANP / Associated Press