Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Is het je weleens opgevallen dat veel royals geen autogordel dragen? Dít is waarom

Bijna elk lid van de Britse koninklijke familie is weleens gefotografeerd zonder autogordel, of ze nu op de achterbank zitten, voorin plaatsnemen of zelf achter het stuur kruipen. Dít is waarom.

autogordel

De Britse beveiligingsexpert Michael Chandler, een specialist met ervaring in het beschermen van wereldberoemde figuren, heeft onthuld waarom leden van de koninklijke familie vaak geen autogordel dragen en hoe het onwaarschijnlijk is dat ze hier ooit voor worden beboet.

Een opvallende koninklijke gewoonte

Wijlen koningin Elizabeth werd regelmatig gespot zonder gordel terwijl ze over haar landgoed in Windsor reed. Ook haar dochter, prinses Anne, heeft door de decennia heen een soortgelijke voorkeur getoond. Zelfs koning Charles en koningin Camilla worden vaak zonder gordel in hun Bentleys of Range Rovers gespot, terwijl ze zich door Londen of over het Schotse platteland verplaatsen.

Deze beelden roepen vragen op: is de koninklijke familie een soort onschendbaar als het op verkeersregels aankomt? Of is er een diepere, veiligheidsgerelateerde reden voor hun keuzes?

Een strategische veiligheidskeuze

Volgens Chandler ligt de ware reden achter het ontbreken van gordels in een combinatie van veiligheid, protocol en praktische overwegingen.

Chandler legt uit dat royals in veel gevallen wél veiligheidsgordels dragen, vooral tijdens lange ritten of als ze snel door het drukke verkeer van Londen moeten manoeuvreren. Echter, in situaties waar het veiligheidsrisico lager is, heeft het loslaten van de gordelplicht een duidelijke strategische reden: het maakt een snelle evacuatie mogelijk.

“Als de dreiging groot is, is het cruciaal dat een royal in een fractie van een seconde uit een voertuig kan stappen,” zegt Chandler. “Veiligheidspersoneel beoordeelt per situatie het risico en bepaalt of het dragen van een gordel wenselijk is.”

Andere overwegingen: comfort en uiterlijk

Naast veiligheid spelen ook praktische overwegingen een rol. Royals stappen vaak in en uit voertuigen tijdens officiële evenementen en staatsbezoeken. Het steeds opnieuw vastmaken van een gordel kan onpraktisch zijn. Bovendien kan een veiligheidsgordel overhemden kreuken, wat vooral voor mannelijke royals een detail kan zijn om rekening mee te houden.

Wettelijke immuniteit

Voor koning Charles geldt nog een ander belangrijk aspect: soevereine immuniteit. Volgens de historische Bill of Rights uit 1689 en de Crown Proceedings Act van 1947 staat de monarch boven de wet en kan hij niet juridisch worden vervolgd. Voor andere leden van de koninklijke familie ligt dit iets anders, maar ook zij hebben in veel gevallen de bescherming van wettelijke uitzonderingen.

Chandler legt uit: “Voorschrift 6E van de Britse Wegenverkeerswet stelt dat voertuigen gebruikt door politie, brandweer en diplomatieke diensten vrijgesteld zijn van de gordelplicht. Dit geldt ook voor koninklijke beveiligingsvoertuigen.” Daarnaast is er een uitzondering voor voertuigen die worden ingezet voor ceremoniële evenementen en staatsgelegenheden.

Kortom: hoewel het voor het publiek misschien lijkt alsof de koninklijke familie een nonchalante houding heeft ten opzichte van verkeersveiligheid en het niet zo nauw nemen met de regels, blijkt uit de uitleg van experts dat er juist goed over is nagedacht.

Royalty
  • Daily Mail
  • NL Beeld