Het wordt een eenzame kerst voor koningin Margrethe

Het was het jaartje wel, in Denemarken.

koningin margrethe
Het was het jaartje wel, in Denemarken.

Werden we eerdere kerstdagen nog wel eens getrakteerd op gezellige kiekjes van alle Deense royals samen aan de kerstdis, dit jaar wordt het stil in het paleis. Na de hele titelrel binnen de familie, vliegen alle kinderen en kleinkinderen uit naar het buitenland voor de feestdagen.

Kroonprins Frederik en kroonprinses Mary vieren de kerst met hun vier kinderen in Australië. Daar komt Mary oorspronkelijk vandaan, en mede door de pandemie is het gezin al vijf jaar niet op bezoek geweest. Dus dit jaar zijn de Aussie opa en oma weer goed aan de beurt.

Prins Joachim, prinses Marie en hun kinderen wonen normaal gesproken al in Frankrijk, maar gaan volgens het hof deze feestdagen op ‘een lang geplande reis naar het buitenland’.  Waardoor koningin Margrethe, sinds 2018 weduwe, er dit jaar dus alleen voor staat.

Dat is natuurlijk extra opvallend in het licht van wat er de afgelopen maanden allemaal is voorgevallen in het Deense. In oktober kondigde Margrethe onverwacht aan de kinderen van Joachim en Marie hun prinsentitels te ontnemen. Alleen was dat óók onverwacht voor de familie zelf.

Koningin Margrethe en familie

De move wordt gezien als een smet op Margrethe’s vijftig jaar als koningin. De familie oogt sinds de aankondiging ontwricht en prins Joachim heeft zich kritisch uitgesproken over de beslissing van zijn moeder. Dat de verandering op 1 januari ingaat, zou het er vermoedelijk niet veel gezelliger op hebben gemaakt rond de kerstdis.

Ook al zegt ze het zelf met de beste bedoelingen gedaan te hebben (de titels zouden haar kleinkinderen volgens de koningin beperken in hun kans om hun eigen levens vorm te geven én het is financieel beter voor haar koninkrijk), erg veel spijt wist ze niet te betuigen.

Mary en Frederik staan naar buiten toe aan de kant van hun (schoon)moeder. De prinses zei onder meer: “Verandering kan pijn doen, maar dat wil niet zeggen dat het niet het juiste besluit is.” Dat zij juist nu naar Australië reizen, zal vermoedelijk écht vooral door de pandemie komen.

Dat ook Joachim en Marie niet aansluiten is volgens insiders wranger, zij het niet onlogisch. Hun gezin is gekrenkt, verdrietig en heeft geen zin om de hele kwestie met kerst opnieuw op te rakelen, al is het maar door de landelijke pers die voor de deur zou liggen voor een reüniefoto.

Koningin Margrethe mag dan haar zoons, schoondochters en kleinkinderen moeten missen, helemaal alleen is ze op kerstavond in elk geval niet. Ze wordt verwacht bij haar zus Benedikte (rechts op de foto hieronder) en zal daarna doorreizen naar Marselisborg in Aarhus voor de kerstvakantie. Op 31 december geeft ze net als elk jaar een toespraak vanuit Kopenhagen.

Margrethe zussen

Beeld: Kongehuset

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in