Dit is één van de fantasievolste sieraden van koningin Máxima

Dit is één van de fantasievolste sieraden van koningin Máxima

De kreeftketting van Natan is één van de fantasievolste sieraden van koningin Máxima. De ketting is gemaakt van allerlei verschillende roodoranje kralen en stenen, zo vertelt stijlmeester Bodo Breg aan Blauw Bloed.

Het collier lijkt door de opening aan de voorkant en de lange kralen aan de uiteinden op een kreeft.Máxima draagt vaker costume jewelry van de Belgische ontwerper Edouard Vermeulen.

Geen goud en edelstenen

Costume jewelry zijn niet gemaakt van goud en edelstenen, maar van minder waardevolle materialen zoals zilver, koper, bergkristal, glas en diverse soorten kunststof, zo legt vintage-jewels.nl uit.

Lees ook: Koning Willem-Alexander over Máxima: 'U hoeft zich geen zorgen te maken'

Gabrielle Bonheur ‘Coco’ Chanel 

De oorsprong van deze sieraden bevindt zich in de jaren ‘20 van de vorige eeuw, de Jazz Age. Toen zorgde de Franse modeontwerpster Gabrielle Bonheur ‘Coco’ Chanel (1883-1971) voor een ware revolutie. Zij was zeer vernieuwend op het gebied van kledingontwerpen én op het gebied van sieraden.De mode van Chanel was elegant, simpel, losjes en comfortabel. Gabrielle Chanel voegde daaraan glamour toe door de sieraden die ze daarbij ontwierp. Chanel liet het gebruik van edelstenen en goud achterwege en startte met het ontwerpen van fashion oftewel costume jewelry.

'Erg nep'

Gabrielle Chanel: “Je hebt veel sieraden nodig. Als ze echt zijn, loop je er maar mee te pronken en dat getuigt van slechte smaak. De sieraden die ik maak zijn erg mooi, maar vooral ook erg nep!” Zij was dan ook de naamgever van deze moderne nieuwe sieraden.

Meer weten over costume jewelry? Bodo Breg vertelde er zaterdagavond meer over in Blauw Bloed. Bekijk hier de aflevering terug. 

Bronnen: Blauw Bloed, vintage-jewels.nlBeeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in