/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F06%2Friue5mYeJn8nRr1748854203.jpg)
Koning Charles werd tijdens zijn kroning in 2023 overladen met geschenken van over de hele wereld, maar één presentje sprong er écht uit: een fonkelnieuwe Rolls-Royce Cullinan Series II – een luxewagen met een geschatte waarde van ruim £355.000 (meer dan €410.000).
Een cadeau van koninklijke hand
De gulle gever? Niemand minder dan koning Hamad bin Isa Al Khalifa van Bahrein. De twee monarchen onderhouden een goede band, en het vorstelijke cadeau werd dan ook gezien als een teken van vriendschap en respect.
Naast de Rolls-Royce schonk de Bahreinse koning ook nog een sierlijke klok. Beide items staan officieel vermeld op de lijst van staatsgeschenken die het Britse koningshuis in 2023 ontving.
Niet voor dagelijks gebruik
Ondanks de indrukwekkende waarde van de auto, gebruikt koning Charles het voertuig niet voor zijn privéritten. Volgens paleisbronnen is de Rolls-Royce toegevoegd aan het officiële wagenpark van de staat en wordt hij ingezet voor ceremoniële gelegenheden.
Bijzondere cadeau's
De kroning van Charles trok wereldwijd aandacht, en dat was ook te merken aan de stroom van bijzondere geschenken. Anders dan de koning van Bahrein, kozen veel wereldleiders juist voor cadeaus met een symbolische of culturele waarde:
- De president van Hongarije, Katalin Novak, gaf twee paar laarzen, elk voorzien van de koninklijke monogrammen van Charles en Camilla.
- De president van Malawi, Lazarus Chakwera, schonk een handgesneden houten stoel met dierfiguren – een ode aan de natuur en cultuur van zijn land.
- Voor koningin Camilla was er onder meer een handgemaakte zijden sjaal uit Vietnam, overhandigd namens president Vo Van Thuong.
- Uit Koeweit kwamen twee traditionele thoubs (lange gewaden uit de Golfregio), bestemd voor het koningspaar.
Geen persoonlijk bezit
Hoewel sommige cadeaus bijna sprookjesachtig aandoen, vallen geschenken aan het Britse koningshuis onder strikte richtlijnen. Wat tijdens officiële gelegenheden zoals een kroning wordt aangeboden, wordt toegevoegd aan de Royal Collection of ingezet voor ceremoniële doeleinden – het zijn dus géén persoonlijke bezittingen. Wel bieden zulke geschenken een intrigerend inkijkje in de diplomatieke relaties van Charles en Camilla. Die met Bahrein mag in elk geval royaal genoemd worden.
- Hello! Magazine
- NL Beeld