Dieuwertje Blok spreekt op 4 mei bij Nationale Herdenking op de Dam

Dieuwertje Blok

Tv- en radiopresentator Dieuwertje Blok spreekt op 4 mei tijdens de Nationale Herdenking op de Dam. Dat maakte de voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Wim van de Donk, bekend in een interview met journalist Leonard Ornstein.

Vrijheidscolleges

Blok is vooral bekend van het Sinterklaasjournaal, maar presenteerde ook diverse andere programma's. Elk jaar geeft ze zogenoemde 'Vrijheidscolleges' op verschillende basisscholen, "waarin zij het belang van het maken van eigen keuzes en onafhankelijk denken beklemtoont", schrijft het comité. Vorig jaar kwam bovendien het boek uit dat ze schreef op basis van de oorlogsdagboeken van haar moeder.

4 mei voordracht

Schrijver Marcel Möring houdt voorafgaand aan de toespraak van Blok de 4 mei-voordracht in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Op 5 mei geeft voormalig Europese Raad-voorzitter en oud-premier van België Herman Van Rompuy een lezing in Zwolle in Overijssel, dit jaar de gastprovincie van de nationale viering van de bevrijding.

Thema: leven met oorlog

Het thema van alle herdenkingen, vieringen en andere activiteiten is dit jaar Leven met oorlog. Met dat thema wil het comité aandacht vragen voor "de impact van oorlog op individuen, families en de samenleving". Vorig jaar spraken de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en historicus en tv-presentator Hans Goedkoop tijdens de Nationale Herdenking.

Vaker een vrije 5 mei?

Nationaal Comité 4 en 5 mei-voorzitter Van de Donk pleit voor een nationale vrije dag op 5 mei. Nu is die datum elke vijf jaar een officiële vrije dag. De voorzitter zegt dat hij daarover in gesprek is met werkgeversorganisaties en het kabinet. "Het feit dat wij in vrijheid en democratie kunnen leven met elkaar, is iets wat misschien urgenter is dan veel mensen zich realiseren."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in