Debutantes dansen op het Queen Charlotte's Ball

Door Ella Vermeulen
Debutantes dansen op het Queen Charlotte's Ball

Het Queen Charlotte's Ball is dit jaar gehouden in Lancaster Hall te Londen.

Ruisende rokken, fonkelende diamanten en lange handschoenen: op het 241ste Queen Charlotte's Ball leek de tijd te hebben stilgestaan. Zo'n twintig meisjes onder de twintig maakten er hun debuut in de society.

Debutantes dansen op het Queen Charlotte's Ball

Het is traditioneel het laatste bal van 'the season' voor het academische jaar weer begint.

Debutantes dansen op het Queen Charlotte's Ball

Het bal werd traditioneel gehouden als de adel terugkwam in de hoofdstad, na het jachtseizoen. De huidige lichting heeft de datum wat naar voren geschoven en gebruikt het meer als fundraiser voor een goed doel (kaarten gaan vanaf 2500 pond) en als moment om hun etiquetteklasjes in de praktijk te brengen. Wat nog altijd hetzelfde is gebleven, is het netwerken tussen gelijkgestemden in de hoop op een leuke match.

Debutantes dansen op het Queen Charlotte's Ball

Koning George III introduceerde het bal als feestje voor de verjaardag van zijn vrouw, Charlotte van Mecklenburg-Strelitz en gebruikte het toen al als fundraiser voor een hospitaal waar vrouwen konden bevallen. George III werd opgevolgd door George IV, William IV, koningin Victoria, Edward VII, George V, Edward VIII, George VI en dat was de vader van de huidige Queen, koningin Elizabeth.

Debutantes dansen op het Queen Charlotte's Ball

Tot 1958 werden de debutantes ook daadwerkelijk aan het hof gepresenteerd, tot Elizabeth kreeg ingefluisterd dat het niet meer van deze tijd was en dat ritueel onmiddellijk afschafte.

Debutantes dansen op het Queen Charlotte's Ball

De debutantes worden tegenwoordig voorgesteld aan de betalende gasten en buigen nu hilarisch genoeg voor een enorme Queen Charlotte taart – zeg niet dat de adel geen humor heeft.

Melody Zhao (midden) was Debutante van het Jaar. Dat wil niet zeggen dat ze de meeste feestjes en bals heeft afgelopen, maar dat ze zich het meest verdienstelijk heeft gemaakt voor nobele zaken.

Dit is debutante Lucy met Lady Buchanan. Om de kosten te drukken en zoveel mogelijk aan het goede doel te kunnen geven, werd het event gesponsord. De 'diamantwitte' japonnen mochten worden geleend bij Ritva Westenius, de juwelen kwamen van David Morris en taart was een donatie van Laduree.

Het bal wordt tegenwoordig steeds op een andere plek gehouden en heeft ook al plaats gehad in Shanghai en Dubai. Ook de debutantes zijn internationaler en komen uit rijke en beroemde families wereldwijd. Samen met Le Bal, het debutantenbal van Parijs, is het een van de laatste overgebleven grote debutantenbals in Europa. Ook Nederland kent nog zo'n societymoment: het Wiener Bal in Noordwijk. 

Foto's © BSR Agency, WikiCommons

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in